Hogendoorn bouwt bierbrouwhuis in aardappelloods
Theo Hogendoorn uit Dronten gaat de bierbrouwerij vergroten van 400 naar 4.000 liter per maand. De installatie uit China is zes weken onderweg en moet eind februari draaien. In de eerste maanden is de brouwerij al volgeboekt.
In een voormalige aardappelbewaring in een akkerbouwschuur van zijn schoonouders bouwt Hogendoorn het bierbrouwhuis. Naast de brouwerij komt een proeflokaal met openslaande deuren naar een terras. Liefhebbers kunnen hier genieten van verschillende biersoorten. De boerderij ligt midden in een recreatiegebied, dicht bij het Veluwemeer en in de omgeving van veel campings.
'In 2017 ben ik samen met mijn vrouw Laura in onze garage begonnen met het brouwen van bieren. De werden gewaardeerd en we moesten op zoek naar een locatie waar we commercieel kunnen brouwen. We hebben de apparatuur verhuist naar de akkerbouwschuur. Om aan de vraag van de klanten te kunnen voldoen, gaan we de capaciteit uitbreiden', zegt Hogendoorn, zoon van een melkveehouder.
Het is eigenlijk bijzonder dan Hogendoorn (34) met het brouwen van bier is begonnen. 'Ik vond speciale bieren niet lekker. Als ik vroeger op mijn verjaardag een bierpakket kreeg, gaf ik het weg. De interesse in het ambacht is gegroeid, toen ik als adviseur iemand heb geholpen om zelf bier te produceren en te verkopen. We zijn toen bij veel brouwerijen langs geweest. Zo is het enthousiasme ontstaan.'
Als ik vroeger op mijn verjaardag een bierpakket kreeg, gaf ik het weg
Garage
Met drie pallets vol met apparatuur is in eerste instantie een brouwerij in een garage in een woonwijk gebouwd. Het ging om een productie van twee keer 50 liter op een dag en zo'n 400 liter per maand. Later is de installatie verhuist naar de akkerbouwschuur. 'Het is te veel voor een hobby en te weinig om als huurbrouwer klanten van bier te voorzien. We zijn daarom op installaties van andere brouwerijen bier gaan maken', legt de ondernemer uit.
Voor de uitbreiding van de eigen brouwerij is Hogendoorn in gesprek gegaan met gemeente Dronten. Aspecten als streekproduct, toeristische trekpleister, belevingswaarde en kansarme jongeren een kans geven, gingen over tafel. De plannen worden ondersteund door subsidies van de gemeente en de EU. 'Mede daardoor kunnen we grotere stappen zetten. Niet 500 liter per keer, maar 1.000 liter. Dat werkt een stuk efficiënter', zegt de boerenzoon.
Proeflokaal
Hogendoorn bouwt de huidige kleine brouwerij om tot ontvangstruimte en proeflokaal voor zo'n dertig gasten. Vanuit het proeflokaal is er uitzicht op de ketels van de brouwerij, die in een voormalige aardappelbewaring komen te staan. 'De vergistingstanks komen uit China en dat is best interessant. Je krijgt meer waar voor je geld. Ze gaan er serieus mee om, streven naar kwaliteit en je kunt alles op maat laten maken. Bij de pompen en elektromotoren moet je niet voor de goedkoopste kiezen.'
Het nieuwe brouwhuis bestaat uit drie ketels met elk een inhoud van 1.200 liter, geschikt voor de productie van zo'n 1.000 liter bier. Daarnaast staan er vergistingstanks, een afvultank en een halfautomatische afvullijn. De installatie is vlak voor kerst in China op de boot gegaan en komt volgens plan begin februari aan in Nederland. Een installateur uit China komt twee weken naar Dronten om het geheel op te bouwen. Eind februari moet de brouwerij draaien.
Volgeboekt
De eerste maanden is de brouwerij al volgeboekt. 'In het begin brouwden we vooral bier voor regionale klanten uit Dronten, Kampen en Swifterbant. Inmiddels hebben we klanten van Groningen tot Limburg. Het gaat vooral om bars en restaurants die een eigen bier willen aanbieden. Ze zijn op zoek naar een smaakprofiel, maar willen niet zelf het bier brouwen. We brouwen ook bier voor andere brouwerijen. We richten ons niet op een eigen biermerk.'
Bij het brouwen van bier wil Hogendoorn gebruikmaken van biologisch geteelde brouwgerst uit Nederland. Meerdere brouwers werken daarbij samen met Agrifirm. 'Het is best lastig om de teelt van biologische brouwgerst van de grond te krijgen. In de biologische sector gaat de bemesting meestal naar hoogwaardige gewassen en kiezen telers eerder voor een grasklavermengsel dan voor graan.'
Hop
Naast brouwgerst wil Hogendoorn hop telen. Op dit moment groeien zestig planten in de kas bij Aeres Hogeschool Dronten. Het gaat om een combinatie met kweekvissen. Het voedselrijke water gaat naar de hopplanten. In de zomer is het in de kas te warm en daarom gaan de hopplanten dit jaar naar buiten.
Voor de speciale biersoorten gebruikt Hogendoorn naast gerst haver, rogge, tarwe en andere ingrediënten. Hij is daarmee niet de enige. Het aantal speciale bierbrouwerijen is de afgelopen jaren flink toegenomen. 'De consument kiest bij bier steeds meer voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Daardoor kunnen steeds meer brouwerijen de ketels goed bezet houden.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Professionele zitmaaier / tuintrekker X147R (HG) #275222
Gebruikt, € 4.999
-
Evers Forest 11-303-2R62
Gebruikt, P.O.A.
-
Burma 11-275
Gebruikt, € 1.500
-
Massey Ferguson 7724-S
2019, € 89.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %