Hogendoorn bouwt bierbrouwhuis in aardappelloods

Theo Hogendoorn uit Dronten gaat de bierbrouwerij vergroten van 400 naar 4.000 liter per maand. De installatie uit China is zes weken onderweg en moet eind februari draaien. In de eerste maanden is de brouwerij al volgeboekt.

Hogendoorn+bouwt+bierbrouwhuis+in+aardappelloods
© Han Reindsen

In een voormalige aardappelbewaring in een akkerbouwschuur van zijn schoonouders bouwt Hogendoorn het bierbrouwhuis. Naast de brouwerij komt een proeflokaal met openslaande deuren naar een terras. Liefhebbers kunnen hier genieten van verschillende biersoorten. De boerderij ligt midden in een recreatiegebied, dicht bij het Veluwemeer en in de omgeving van veel campings.

'In 2017 ben ik samen met mijn vrouw Laura in onze garage begonnen met het brouwen van bieren. De werden gewaardeerd en we moesten op zoek naar een locatie waar we commercieel kunnen brouwen. We hebben de apparatuur verhuist naar de akkerbouwschuur. Om aan de vraag van de klanten te kunnen voldoen, gaan we de capaciteit uitbreiden', zegt Hogendoorn, zoon van een melkveehouder.

Het is eigenlijk bijzonder dan Hogendoorn (34) met het brouwen van bier is begonnen. 'Ik vond speciale bieren niet lekker. Als ik vroeger op mijn verjaardag een bierpakket kreeg, gaf ik het weg. De interesse in het ambacht is gegroeid, toen ik als adviseur iemand heb geholpen om zelf bier te produceren en te verkopen. We zijn toen bij veel brouwerijen langs geweest. Zo is het enthousiasme ontstaan.'

Als ik vroeger op mijn verjaardag een bierpakket kreeg, gaf ik het weg

Theo Hogendoorn, bierbrouwer uit Dronten

Garage

Met drie pallets vol met apparatuur is in eerste instantie een brouwerij in een garage in een woonwijk gebouwd. Het ging om een productie van twee keer 50 liter op een dag en zo'n 400 liter per maand. Later is de installatie verhuist naar de akkerbouwschuur. 'Het is te veel voor een hobby en te weinig om als huurbrouwer klanten van bier te voorzien. We zijn daarom op installaties van andere brouwerijen bier gaan maken', legt de ondernemer uit.

Voor de uitbreiding van de eigen brouwerij is Hogendoorn in gesprek gegaan met gemeente Dronten. Aspecten als streekproduct, toeristische trekpleister, belevingswaarde en kansarme jongeren een kans geven, gingen over tafel. De plannen worden ondersteund door subsidies van de gemeente en de EU. 'Mede daardoor kunnen we grotere stappen zetten. Niet 500 liter per keer, maar 1.000 liter. Dat werkt een stuk efficiënter', zegt de boerenzoon.

Proeflokaal

Hogendoorn bouwt de huidige kleine brouwerij om tot ontvangstruimte en proeflokaal voor zo'n dertig gasten. Vanuit het proeflokaal is er uitzicht op de ketels van de brouwerij, die in een voormalige aardappelbewaring komen te staan. 'De vergistingstanks komen uit China en dat is best interessant. Je krijgt meer waar voor je geld. Ze gaan er serieus mee om, streven naar kwaliteit en je kunt alles op maat laten maken. Bij de pompen en elektromotoren moet je niet voor de goedkoopste kiezen.'

Het nieuwe brouwhuis bestaat uit drie ketels met elk een inhoud van 1.200 liter, geschikt voor de productie van zo'n 1.000 liter bier. Daarnaast staan er vergistingstanks, een afvultank en een halfautomatische afvullijn. De installatie is vlak voor kerst in China op de boot gegaan en komt volgens plan begin februari aan in Nederland. Een installateur uit China komt twee weken naar Dronten om het geheel op te bouwen. Eind februari moet de brouwerij draaien.

Volgeboekt

De eerste maanden is de brouwerij al volgeboekt. 'In het begin brouwden we vooral bier voor regionale klanten uit Dronten, Kampen en Swifterbant. Inmiddels hebben we klanten van Groningen tot Limburg. Het gaat vooral om bars en restaurants die een eigen bier willen aanbieden. Ze zijn op zoek naar een smaakprofiel, maar willen niet zelf het bier brouwen. We brouwen ook bier voor andere brouwerijen. We richten ons niet op een eigen biermerk.'

Het licht brandt in de huidige brouwerij.
Het licht brandt in de huidige brouwerij. © Han Reindsen

Bij het brouwen van bier wil Hogendoorn gebruikmaken van biologisch geteelde brouwgerst uit Nederland. Meerdere brouwers werken daarbij samen met Agrifirm. 'Het is best lastig om de teelt van biologische brouwgerst van de grond te krijgen. In de biologische sector gaat de bemesting meestal naar hoogwaardige gewassen en kiezen telers eerder voor een grasklavermengsel dan voor graan.'

Hop

Naast brouwgerst wil Hogendoorn hop telen. Op dit moment groeien zestig planten in de kas bij Aeres Hogeschool Dronten. Het gaat om een combinatie met kweekvissen. Het voedselrijke water gaat naar de hopplanten. In de zomer is het in de kas te warm en daarom gaan de hopplanten dit jaar naar buiten.

Voor de speciale biersoorten gebruikt Hogendoorn naast gerst haver, rogge, tarwe en andere ingrediënten. Hij is daarmee niet de enige. Het aantal speciale bierbrouwerijen is de afgelopen jaren flink toegenomen. 'De consument kiest bij bier steeds meer voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Daardoor kunnen steeds meer brouwerijen de ketels goed bezet houden.'

De uitbreiding komt in de aardappelbewaring.
De uitbreiding komt in de aardappelbewaring. © Han Reindsen

'Crowdfunding geeft meer bekendheid'
De nieuwe brouwinstallatie en de aanpassingen aan de akkerbouwschuur van Theo Hogendoorn in Dronten vragen een investering van zo'n 250.000 euro. Via Leader-subsidie krijgt Hogendoorn 78.000 euro van de EU en hetzelfde bedrag van gemeente Dronten. Daarnaast heeft hij 50.000 euro via crowdfunding gefinancierd. Het gaat om 57 investeerders met een gemiddelde investering van 877 euro. 'Via crowdfunding krijgt de brouwerij meer bekendheid, betrokkenheid en beleving. Het levert meer op dan geld lenen via de bank. Deelnemers krijgen 3,2 procent rente die we aan het eind van de looptijd van drie jaar uitkeren. Zo creëren we ruimte voor groei en ontwikkeling', zegt Hogendoorn. De brouwerij heeft de naam Artemis, een godin uit de Griekse mythologie. Haar oudste functie was die van heerseres over het wild. Op elk flesje bier van de brouwerij staat daarom een afbeelding van een dier. Met een deel van de winst wil Hogendoorn wat terugdoen voor de natuur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer