Recordoogst stopt stijging van tarweprijzen
Voldoende aanbod voor de vraag naar tarwe zorgt ervoor dat er een einde komt aan de prijsstijging die vanaf begin september was ingezet. Op de wereldmarkt balanceert de termijnprijs voor voertarwe rond 177 euro per ton.

De stemming op de tarwemarkt was wekenlang prijshoudend met oplopende noteringen. Nu wereldwijd meer duidelijk is over de oogst van dit jaar komt er een einde aan de stijgende tarweprijzen. De Euronext in Parijs noteerde begin september 163,75 euro per ton voor voertarwe. Dat steeg tot meer dan 180 euro in de periode tot eind oktober. Vanaf vorige week is sprake van een lichte daling van de termijnnotering tot 177 euro.
Het WASDE-rapport (World Agricultural Supply and Demand Estimates) van het Amerikaanse landbouwministerie USDA wijst uit dat de wereldoogst afstevent op een record van 765 miljoen ton tarwe. Een stijging van 4,6 procent ten opzichte van het seizoen 2018-2019. Voorafgaand aan het novemberrapport werd nog rekening gehouden met een negatieve aanpassing. Dat blijkt echter niet het geval.
EU en Rusland
In vergelijking met de raming van vorige maand worden met name de tarweoogsten van de Europese Unie (+1 miljoen ton) en Rusland (+1,5 miljoen ton) hoger ingeschat. Voor Argentinië en Australië zijn de producties naar beneden bijgesteld vanwege de droge groeiomstandigheden. Voor de VS zelf gaat USDA uit van een iets kleinere oogst vanwege de natte oogst van zomertarwe.
De productiestijging komt vooral voor rekening van de EU. USDA raamt de oogst in de lidstaten 16 miljoen ton hoger dan vorig jaar. Analysebureau International Grains Council (IGC) bevestigt deze cijfers en laat verder zien dat in Rusland en Oekraïne de productie met 6 miljoen ton is gestegen. China, India en Pakistan produceren volgens IGC samen 269 miljoen ton, dat is 5 miljoen ton meer dan in 2018-2019.
20 procent veevoer
Tegenover de recordproductie staat een tarweverbruik van ruim 755 miljoen ton. Dit is 2,5 procent meer dan vorig jaar. Van het totale verbruik wordt 20 procent verwerkt in veevoer. Het aandeel tarwe voor veevoer stijgt daarmee een fractie.
De theoretische eindvoorraad komt volgens de berekeningen van USDA per 1 juli 2020 uit op 288 miljoen ton tarwe. Bij de start van dit seizoen was de wereldwijde voorraad 278 miljoen ton. Daarvan ligt bijna 146 miljoen ton opgeslagen in China. Dit is strategische voorraad en goed voor meer dan een jaar verbruik op de Chinese markt. De wereldvoorraad zonder China bedraagt 142 miljoen ton, dat is goed voor een wereldconsumptie (zonder China) van bijna 12 weken.
Export
De export van tarwe stijgt volgens de ramingen van USDA met 10 miljoen ton tot bijna 181 miljoen ton. Rusland blijft grootste exporteur met 34,5 miljoen ton en de EU stijgt van een vierde positie in 2018-2019 naar een tweede positie. De VS, Canada en Oekraïne zijn respectievelijk derde, vierde en vijfde op de ranglijst van tarwe-exporteurs.
De tarwe-export vanuit de EU neemt toe van 23,3 miljoen ton in 2018-2019 tot 29 miljoen ton dit afzetseizoen, verwacht USDA. Cijfers van de Europese Commissie laten zien dat tot en met de eerste week van november al 8,8 miljoen ton tarwe naar bestemmingen buiten de EU is verkocht. Dat is ruim 50 procent meer dan vorig jaar.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Iseki TM 3185 compacttractor
Gebruikt, P.O.A.
-
Fendt 514 S4 ProfiPlus, Verkocht
2019, P.O.A.
-
Kuhn GF 10803
Gebruikt, P.O.A.
-
Case IH PUMA 165MC
2019, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %