Vaker mest verwijderen verlaagt varkensstalemissie
Om emissie te beperken, is het belangrijk varkensmest vaak en volledig uit de stal te verwijderen en de urine het liefst apart. Dat stellen onderzoekers van Wageningen Livestock Research.
Het onderzoek vond plaats in opdracht van het ministerie van Landbouw en richte zich op de vraag welke maatregelen varkenshouders kunnen nemen om in bestaande stallen emissies integraal, en bij de bron te reduceren. Het verwijderen van mest naar een afgesloten opslag kan de emissies van de stal aanzienlijk terugbrengen.
Maatregelen combineren
Met name het combineren van maatregelen kan een aanzienlijke reductie van verschillende emissies bij de bron bewerkstelligen. Het gaat hierbij om emissies van zowel ammoniak, geur en methaan als fijnstof.
Een goed voorbeeld is het vaak en volledig verwijderen van mest via mestpannen, mestgoten of mestschuiven in combinatie met schone vloeren en een specifieke stofreductiemaatregel.
Een ander voorbeeld is het naar de mestput terugpompen van de beluchte dunne fractie van gescheiden mest in combinatie met schone vloeren en een specifieke stofreductiemaatregel. Deze fractie geeft geen ammoniak- en geuremissies meer en dat verlaagt zodoende ook de emissies van de verse mest.
Koelen mestoppervlak
Ook het koelen van mest een goede maatregel om emissie te beperken. Koelen van het mestoppervlak tot 15 graden Celsius gebeurt nu al, maar de onderzoekers pleiten voor het verder verlagen van die temperatuur en dan voor alle mest.
Om van mestkoeling een duurzaam systeem te maken zou de onttrokken warmte benut moeten kunnen worden, bijvoorbeeld voor de verwarming van biggenstallen of het woonhuis. Schone vloeren noemen de onderzoekers een randvoorwaarde voor een succesvolle brongerichte aanpak van de emissies.
Voermaatregelen kunnen nog een aanvullende reductie geven van de emissies, met name van ammoniak en geur. Vooral het afstemmen van het eiwitgehalte in het voer op de behoefte van individuele varkens kan winst opleveren.
Luchtkwaliteit in de stal omhoog
Brongerichte maatregelen voor emissiereductie van met name ammoniak, geur en fijnstof geven bovendien een sterke verbetering van de luchtkwaliteit op dierniveau. In bestaande stallen met luchtwassers kan dit ook worden bereikt door de minimum ventilatie te verhogen.
Dit moet dan wel gepaard te gaan met één of andere vorm van warmteterugwinning en hergebruik van deze warmte, omdat anders het energiegebruik zeer sterk zal stijgen, aldus de onderzoekers van Wageningen Livestock Research.
Zie voor meer informatie het rapport Brongerichte maatregelen voor beperking emissies uit bestaande varkensstallen op de site van Wageningen Livestock Research.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 5S.125 Dyna-4
2023, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (BV) #27440
Gebruikt, € 3.289
-
Gebruikt, P.O.A.
-
Weidesleep 5 mtr.
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag13° / 13°90 %
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %