Artemis Lilies zoekt naar nieuwe leliesoorten
Otto de Ruiter van Artemis Lilies werkt graag samen. Met The Originals zoekt hij naar nieuwe leliesoorten, Van den Bos Flowerbulbs bewaart zijn bollen en via Connecting Lilies verkoopt hij de lelies die zijn bestemd voor de retail.
Artemis Lilies heeft vestigingen in het Westland en Almere. Algemeen directeur Otto de Ruiter komt uit een bollenfamilie: zijn grootvader was eigenaar van bollenhandelsbedrijf De Ruiter, waarmee hij in 1985 stopte, en zijn vader kweekte amaryllissen en later lelies en irissen. De huidige ondernemer nam in 1998 de 1 hectare grote Kwekerij Curaçao in 's-Gravenzande van zijn schoonvader over om lelies te gaan kweken.
Vanaf 1999 zette het bedrijf zijn lelies af via Lily Pact, een zusterbedrijf van handelsbedrijf Van den Bos Flowerbulbs. 'Dat was ontstaan vanuit de vraag van Intergreen, leverancier van bloemen en planten aan Engelse supermarktketens', zegt De Ruiter. 'Zij wilden hun lelies rechtstreeks bij de kwekerij afnemen. Dat gaf ons de kans om uit te breiden tot 4 hectare en later om samen te gaan werken met een kwekerij in Almería in Spanje.'
De Ruiter en zijn compagnon Danny Bischoff namen in 2010 Lily Pact over van Van den Bos Flowerbulbs dat zijn aandacht volledig wilde richten op de in- en verkoop van (lelie)bollen.
We hebben door samen te werken meer afzetmogelijkheden kunnen creëren in heel Europa
Engelse supermarktketens
In 2011 doopten de eigenaren Lily Pact om in Connecting Lilies en zochten zij samenwerking met andere kwekers voor de verkoop van hun lelies aan vooral Engelse supermarktketens. Daaronder was de kwekerij van Hans Kleijwegt, Artemis Lilies in Noorden. 'In 2015 verhuisde zijn kwekerij naar een nieuw complex in Almere', zegt De Ruiter. 'Vervolgens hebben we de handen ineengeslagen en zijn onze kwekerijen in 2017 gefuseerd, waarbij ik 75 procent van de aandelen in handen heb en Hans 25 procent. Hij is een waardevolle sparringpartner met een groot netwerk.'
Artemis Lilies heeft in Nederland meer dan zestig medewerkers, van wie een deel uitzendkrachten. De kwekerij in het Westland beslaat 5,5 hectare en die in Spanje 5 hectare. Op deze locaties kweekt het bedrijf lelies in kassen in de vollegrond voor de retail en stelt het kant-en-klare monoboeketten samen onder verschillende labels. De afzet van deze kwekerijen verloopt via Connecting Lilies, dat vooral vanwege de dreigende brexit ook steeds meer afzet heeft gecreëerd op het Europese vasteland.
In 2019 heeft Connecting Lilies een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de L&M Groep in Rijnsburg, waarmee het bedrijf al langer samenwerkte. 'Daardoor hebben we nu meer afzetmogelijkheden in heel Europa', legt De Ruiter uit. Leon Duijvestijn van L&M, die al vijf jaar compagnon was van Connecting Lilies, is toegetreden tot de directie.
Exclusieve soorten
De locatie in Almere telt 7 hectare en is bestemd voor exclusieve soorten die alleen Artemis Lilies, vooral voor de groothandel, op de markt brengt, zoals de witte Premium Blond en de roze Joop.
De kwekerij in Almere gebruikt kokossubstraat, een afvalproduct dat op deze manier duurzaam inzetbaar is in de lelieteelt. Na het ontsmetten van het substraat in een stoomcel planten medewerkers de bollen in kisten. Deze kisten gaan eerst drie weken een voortrekcel in om een zo zwaar mogelijke kwaliteit te krijgen. Daarna zet een neerzetrobot de bollen in het warenhuis. In de kas hebben de planten in de zomer zo'n acht weken nodig om uit te groeien tot verkoopbaar product en in de winter ongeveer tien weken.
Ziektes en plagen
Om ziektes en plagen tegen te gaan, scouten medewerkers de planten dagelijks op ziektes en plagen. 'We willen graag zo weinig mogelijk gewasbeschermingsmiddelen gebruiken', zegt De Ruiter. 'Dat moet ook wel, want we hebben steeds minder middelen tot onze beschikking.'
De meeste lelies in Almere gaan weg als vaste order, de rest levert het bedrijf via de daghandel of webshops. De bloemen hebben een sortering in drie lengtes en met drie tot vijf kelken. Voor de vaste orders gebruikt Artemis Lilies hoezen met daarop de naam van de variëteit. 'We hebben proeven gedaan met papieren hoezen, maar die hebben een negatief effect op de kostprijs en bovendien zijn ze niet transparant', zegt de ondernemer. 'Maar we doen ons uiterste best om zo weinig mogelijk plastic te gebruiken.'
Bewaren
Van den Bos Flowerbulbs bewaart alle leliebollen in Honselersdijk voordat Artemis Lilies deze plant in de vollegrond in Spanje of het Westland of op kisten in Almere. Om nieuwe soorten op de markt te brengen, werkt het bedrijf als broeierij al zo'n 25 jaar in The Originals samen met vier bollenkwekers.
Voor de toekomst blijft De Ruiter zoeken naar nog betere lelies. 'We hebben veel in de pijplijn zitten, maar het blijft een kwestie van lange adem. We hebben dit jaar pas voor het eerst 3 hectare vol staan met Premium Blond.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
New Holland Tractor T6.180 (LH) #31626
Gebruikt, P.O.A.
-
Weidesleep 5 meter mechanisch
Gebruikt, P.O.A.
-
Veiligheidsgewichtblok
Gebruikt, € 2.400
-
Grasshopper 526V52 Zeroturn
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %