Veel boeren willen kleine windmolen
Onder boeren is veel animo voor het bouwen van kleine windmolens in eigen beheer. Dat blijkt uit een ledenraadpleging van LTO Noord regio West waarop vierhonderd boeren en tuinders reageerden.
Veel agrarische bedrijven hebben ondertussen zonnepanelen op het dak, zo bleek uit een ledenraadpleging dit voorjaar. Maar ook het opwekken van energie met kleine windmolens (maximaal 25 meter) kan op steeds meer enthousiasme rekenen.
Omdat ze bijna onzichtbaar zijn in het landschap is er ook meer draagvlak bij omwonenden. Agrarische bedrijven hebben aan daken niet altijd voldoende om energieneutraal te worden en het plaatsen van kleine windmolens biedt eventueel mogelijkheden.
Netcapaciteit
Voor het aansluiten van een kleine windmolen is netverzwaring in veel gevallen niet nodig en op basis van beschikbare gegevens is de terugverdientijd gemiddeld twaalf jaar voor windenergie, terwijl die voor zonnepanelen gemiddeld zeven jaar is.
LTO Noord peilde onder meer welke ondernemers op dit moment al windenergie produceren en hoe zij dit doen. Daarbij is gevraagd aan leden die (nog) geen windenergie produceren op welke termijn er mogelijk wel een molen gewenst is, bijvoorbeeld op eigen erf of in een collectief 'mini windpark'.
Perspectief
Meer dan vierhonderd agrarisch ondernemers geven aan interesse te hebben en maar een klein aantal respondenten geeft aan al een kleine windmolen te hebben staan. Er zijn geen specifieke gebieden in West-Nederland aan te wijzen waar een grotere wens lijkt te bestaan onder boeren en tuinders voor deze manier van energieproductie, er is overal animo.
Wel springen de gemeenten Hollands Kroon, Krimpenerwaard, Alphen aan den Rijn, Woerden en Alkmaar eruit met een duidelijke wens voor de kleine molens.
Strategie
LTO Noord regio West zet zich in voor duurzame energieproductie als onderdeel van de regionale energiestrategieën. Het toestaan van kleine windmolens in de energieplannen van gemeenten is een aandachtspunt. Er is eerder een inventarisatie uitgevoerd naar welke bestemmingsplannen deze vorm van energieproductie toestaan en welke niet.
De komende periode gaat LTO gemeenten informeren over hoe deze kleine windmolens in te passen in de huidige bestemmingsplannen en waarom het zo belangrijk is dat het gebeurt. Daarnaast wordt er gewerkt aan een marktstudie om boeren en tuinders voor het eind van het jaar te informeren over de verschillende molens die in de markt zijn.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6155M PQ
2021, P.O.A.
-
Kubota B2441 + voorlader Compact traktor
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6150R (EL) #218424
Gebruikt, P.O.A.
-
Vicon Schudder FANEX 1564 (ZOB) #25969
Gebruikt, € 33.000
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %