Ergernis over dichtgroeiende sloten door exoten
De invasieve exoot grote waternavel is een bedreiging voor de waterafvoer en -kwaliteit in sloten en vaarten. Waterschappen gaan verschillend met het probleem om. In de polder bij Santpoort-Zuid loopt de ergernis over de waterplant hoog op.
Vleesveehouder Wouter Hartendorf uit Santpoort-Zuid trok al meermaals aan de bel bij Hoogheemraadschap van Rijnland over de explosieve groei van de grote waternavel. 'Ze halen de watergangen in voor- en najaar onvoldoende leeg, waardoor de boel nu dichtgroeit.' Zijn koeien stappen het water in, omdat ze geen water meer zien.
Nog groter is het probleem van gebrekkige doorstroming met kans op wateroverlast bij hevige neerslag, stelt Hartendorf. Hoogheemraadschap van Rijnland laat weten dat het verwijderen van de exoot geen beleid is. 'Nu verwijderen heeft slechts een kortdurend effect. Bovendien is er dan kans op andere soorten. We monitoren de situatie wel', zegt een woordvoerder.
Verantwoordelijkheid
Tussen de veehouder en Hoogheemraadschap van Rijnland bestaat discussie over wie de verantwoordelijkheid draagt voor het betreffende slootonderhoud. Hartendorf verwacht binnenkort een gesprek hierover.
In andere waterschappen zijn de ervaringen anders. Bij Hoogheemraadschap van Delfland en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) vindt juist extra actie plaats om de watergangen vrij te maken van de schadelijke exoot die via particulieren in het boezemstelsel is geraakt.
App
HDSR heeft zelfs een app gemaakt waarin de aannemer waarnemingen kan registreren. 'Op basis daarvan bepaalt hij zijn route bij het volgende onderhoud', vertelt Winfried van Leeuwen van HDSR.
Het waterschap pakt de exoot van het voorjaar tot in de zomer intensief aan. Van Leeuwen: 'We zien dat dit zijn vruchten begint af te werpen en dat de uitgroei beperkt blijft.'
Naast de app heeft het waterschap de cursus 'Houd de exoot uit de sloot' voor natuurorganisaties, loonwerkers en boeren ontwikkeld. 'Meer kennis bij loonwerkers hierover helpt. Als zij deze planten gewoon afmaaien, stekken ze en komen ze juist harder terug.'
Biodiversiteit
Volgens onderzoeker Adriaan Guldemond van CLM is de grote waternavel een ingewikkeld probleem dat alleen met kostbaar, intensief onderhoud is aan te pakken. 'De planten schaden ook de biodiversiteit. Alle andere planten verdwijnen door zuurstofgebrek. Ook vissen, insecten en kikkers lijden eronder.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Gebruikt, P.O.A.
-
Valtra Valmet Pateer trekhaak
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Professionele zitmaaier / tuintrekker X147R (HG) #275222
Gebruikt, € 4.999
-
Vicon Schudder FANEX 684 SCHUDDER (BS) #25944
Gebruikt, € 12.645
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %