Eigenaar verantwoordelijk voor aanpak eikenprocessierups
De verantwoordelijkheid voor preventie en bestrijding van de eikenprocessierups ligt bij eigenaren van eiken, waaronder overheden, private partijen en particulieren.
Dat heeft landbouwminister Carola Schouten laten weten in antwoord op Kamervragen van Tjeerd de Groot (D66), William Moorlag en Lilianne Ploumen (beiden PvdA). De eigenaren hebben volgens Schouten een zorgplicht en moeten daarom de overlast van eikenprocessierupsen bestrijden vanwege het gevaar voor de volksgezondheid.
Deze zorgplicht omvat voorzorgsmaatregelen door bestrijding op plekken van verhoogd gevaar voor de volksgezondheid en door waarschuwende voorlichting aan burgers. De Kamerleden hadden Schouten gevraagd om landelijke regie op de aanpak van de 'prikrupsen', maar dat vindt ze niet nodig.
Kennisplatform
De minister hecht er belang aan dat op een centrale plek adequate informatie wordt aangeboden over de eikenprocessierups en de bestrijding daarvan. Daartoe is inmiddels het Kennisplatform Processierups opgericht, bestaande uit verschillende partijen, waaronder het Kenniscentrum Eikenprocessierups, het KAD en de WUR.
Schouten bevestigt dat de overlast van de eikenprocessierups dit jaar veel groter is dan in eerdere jaren. In 2018 werd al een verdrievoudiging van het aantal vlinders geconstateerd ten opzichte van 2017. Deze toename kwam waarschijnlijk door de warme en droge zomer van 2018 en het warme voorjaar van 2019.
Uitvliegen
Tijdens het uitvliegen van de vlinders in de zomer en het najaar van 2018 waren de weersomstandigheden gunstig, waardoor er veel eitjes afgezet zijn. Als gevolg hiervan is ten opzichte van 2018 het totale aantal rupsen op sommige plaatsen ook in 2019 verdrievoudigd. Een andere reden voor de grote overlast dit jaar is het noodweer begin juni waardoor rupsen, nesten en vervellingshuidjes uit de bomen waaiden en verder verspreidden dan normaal.
De minister wijst er ook op dat de haren van de rups behalve bij de mens ook bij dieren gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Dieren lopen het risico op huidaanslag en bij opname zwelling van de tong en slijmvliezen. Intensief contact met de brandharen kan bij kleinere huisdieren levensbedreigend zijn.
Paarden
Bij paarden wordt daarnaast onder meer koorts en een verhoogde kans op koliek gemeld. Paarden kunnen worden aangetast door brandhaar-vervuild hooi. Herkauwers lijken minder gevoelig te zijn en incidenten met nadelige gezondheidseffecten zijn niet gedocumenteerd, meldt de minister. Daarmee is het onzeker of nadelige effecten volledig afwezig zijn.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker 1040 YAK 4WD (BV) #26685
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Professionele zitmaaier / tuintrekker X147R (HG) #275222
Gebruikt, € 4.999
-
New Holland T7.190 PowerCommand
2019, P.O.A.
-
Ford 4630
1990, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag13° / 13°90 %
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %