Verweten gebrek mensenrechten steekt supermarkten
De supermarktbranche herkent zich totaal niet in de uitkomsten van het Oxfam Novib rapport 'Behind the Barcodes'. Daarin wordt gesteld dat de grootgrutters een gebrek aan respect voor mensenrechten hebben.

In het rapport wordt gekeken naar mensenrechten in de verschillende ketens, waarvan de producten bij de mensen thuis op het bord belanden. De grootste vijf Nederlandse supermarkten scoren slecht als het gaat om hun internationale inkoopbeleid. Dat zijn: Albert Heijn, Jumbo, Plus, Aldi en Lidl. De branche rept over het polariseren van de Internationaal Maatschappelijk Verantwoorde Ondernemen (IMVO) discussie door de mensenrechtenvoorvechter.
Dat is de reactie van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) op het gewraakte rapport, waarin supermarkten recent de maat werd genomen. De belangenbehartiger van de supermarktbranche en foodservicebedrijven in Nederland trekt flink van leer: 'Ten onrechte wordt weer een negatief beeld geschetst over supermarkten', zegt directeur Marc Jansen. 'Dat doet geen recht aan de aanpak van Nederlandse supermarkten op het vlak van betere sociale werkomstandigheden voor medewerkers op productiebedrijven in ontwikkelingslanden.'
Wel degelijk
Uit de nulmeting door supermarkten van het IMVO-Convenant Voedingsmiddelen blijkt dat supermarkten wel degelijk IMVO-beleid voeren. 'Dat is geïntegreerd in de bedrijfsvoering. Een jaar na de ondertekening van het convenant is er al veel bereikt', vertelt Jansen over de vorderingen.
'Supermarktorganisaties werken hard aan het transparant maken van productieketens. IMVO-risicomanagement is de kern van het sociale duurzaamheidsbeleid van supermarkten en foodservicebedrijven', geeft hij aan. 'In plaats van het polariseren van de discussie over mensenrechten is het sterker om samen te werken met het bedrijfsleven, de vakbonden, de overheid en niet-gouvernementele organisaties.'
Leefbaar
CBL nodigt Oxfam Novib daarom uit om de krachten te bundelen binnen het IMVO-Convenant. 'Van het alleen maar discussiëren en het publiceren van ranglijsten wordt geen vrouw en kind in ontwikkelingslanden beter. CBL zet zich met de aangesloten supermarkten ervoor in om een leefbaar loon te realiseren voor medewerkers op productiebedrijven in ontwikkelingslanden. Het gaat ons om concrete projecten en niet om papieren ranglijstjes', verklaart Jansen.
Binnen het convenant zetten de Nederlandse supermarkten zich samen met de vakbonden, niet-gouvernementele organisaties, overheid en andere brancheorganisaties in voor een internationaal maatschappelijk verantwoorde productieketen. Doel is om door samenwerking in de hele keten risico's op bijvoorbeeld mensenrechtenschendingen en milieuschade te beperken en zo te werken aan verduurzaming van de productieketen. CBL is een van de initiatiefnemers van IMVO-Convenant Voedingsmiddelen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fendt 514 S4 ProfiPlus, Verkocht
2019, P.O.A.
-
New Holland Tractor, compact Boomer 35 (RL) #276259
Gebruikt, € 18.500
-
Pottinger schudder HIT V 11100
2023, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6210R (HA) #60704
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %