Vraag naar vezel en zaden van vlas neemt toe
De markt voor vlas is leeg. Telers kunnen vezels en zaden goed afzetten. Daarnaast is er specifiek vraag naar biologisch geteeld vlas. Van de Bilt Zaden en Vlas zoekt telers buiten het traditionele zuidwestelijk gebied.

De vlasteelt in het noordwesten van Europa beslaat een areaal van 135.000 hectare. Meer dan 90 procent daarvan staat in Frankrijk, een klein deel in België en het kleinste areaal, ongeveer 2.300 hectare, in Nederland. Nederland is voor het winnen van het zaad van belang.
Vlas is een gewas met meerdere doelen als het de markt betreft. De vermeerdering van zaad is een hoogwaardige markt. Lijnzaad heeft daarnaast bestemmingen in de voeding, de verfindustrie, cosmetica en andere, vaak kleine en specialistische markten.
Textiel
De vezel is grondstof van textiel. Korte vezels zijn bruikbaar als isolatiemateriaal of versterking van kunststof. De houtvezels uit vlas zijn bruikbaar als bodemstrooisel voor landbouwhuisdieren en kleine huisdieren of als grondstof voor de papierindustrie.
Volgens Patrick Verschueren van de buitendienst van Van de Bilt Zaden en Vlas is de markt voor vlasproducten leeg. Er is een continue vraag naar de vezel vanuit China. Vanwege de lage arbeidskosten verwerken de Aziatische landen alle vlas dat in Europa is geteeld. Er is dus vraag en volgens Verschueren is die vraag ook stabieler dan vroeger.
Minder kreuken
De kledingindustrie gebruikt linnen veel meer als basis, vaak vermengd met katoen. Het levert stoffen op die minder kreuken. In de kledingindustrie is vlas van modegevoelig naar een vast aandeel opgeschoven.
Voor de akkerbouw is vlas een gewas dat redelijk op tijd van de akker is. Het moet wel dauwroten in het veld, dus het houdt niet op met het plukken van het vlas, waarbij de zaden al wel worden binnengehaald. Na zaai in april staat het gewas 100 tot maximaal 120 dagen op het veld. In juli wordt het geplukt en na half september is het binnengehaald voor verdere verwerking.
Teeltsaldo
De kosten van de teelt liggen op ongeveer 2.500 euro per hectare. Gemiddeld zijn de opbrengsten 5.000 euro per hectare, waarmee het saldo op 2.000 tot 3.000 euro komt.
Vlas bestaat voor 40 procent uit vezel. De vezel zit aan de buitenkant van de plant. Tijdens het roten in het veld maken bacteriën het hout los van de vezel, zodat de verwerking gemakkelijk gaat. Ze vreten de pectine tussen hout en bastvezel op. Voor dat proces is een paar dagen bewolkt en vochtig weer het best.
Biologisch
Er is veel belangstelling voor biologische vlas. Voor het biozaad geeft Van de Bilt een garantieprijs van een euro per kilo. Zaadopbrengsten zijn seizoensafhankelijk en liggen grofweg tussen de 500 en 1.600 kilo per hectare.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lely Splendimo 320FC
2014, € 8.850
-
Pottinger schudder HIT 10.11T
2013, P.O.A.
-
Lely Splendimo 320FC Frontmaaier
2014, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (ZOB) #691453
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag14° / 3°10 %