Westlandpeppers brengt pit in keuken
Pepers zijn hot in de Europese keuken. Dat draagt bij aan het succes van Westlandpeppers, dat 25 soorten pepers teelt. Daarnaast kweekt het bedrijf in De Lier snackpaprika's en werkt het aan innovaties als de snackpaprika Tasty Pep.
Westlandpeppers is voortgekomen uit de kwekerij van Hendrik Boe-kestijn, die in 1930 in De Lier begon met de teelt van druiven, perziken, prei en bloemkool. Nadat zijn zoon Pieter was overgeschakeld op de paprikateelt, hebben diens zonen Henk, Dolf en Pieter het bedrijf overgenomen van hun vader. Sinds 2000 zijn zij gespecialiseerd in de teelt van pepers en snackpaprika's. Voor voldoende aanbod in de wintermaanden werken de ondernemers al jaren samen met dezelfde telers in Spanje, Israël en Marokko.
Bram Kloosterman houdt zich bij Westlandpeppers bezig met de webshop, contacten in de horeca en innovaties. Hij heeft als kok in sterrenrestaurants gewerkt. Door zijn relatie met Lisette, dochter van Dolf, kwam hij in contact met Westlandpeppers, waar hij sinds 2018 werkt. De webshop richt zich op consumenten en restaurants en verkoopt naast verse producten kruiden, gedroogde pepers en sauzen.
Geen conserveringsmiddelen
De receptuur voor de acht verschillende sauzen heeft Kloosterman samen met Mirjam Warnars van Hoeve Avondrust in Vlaardingen ontwikkeld. 'In de sauzen gebruiken we onze klasse 2-pepers en paprika's, waardoor we minder afval hebben', vertelt hij. 'Ze bevatten geen conserveringsmiddelen en andere toevoegingen en worden in Vlaardingen bereid, omdat de hoeve een professionele keuken heeft die voldoet aan de HACCP-normen.' In de webshop zijn eveneens recepten en kruidenblends te vinden die Kloosterman heeft bedacht.
In onze zoektocht stuitten we op Amerikaanse bedrijven die peperzaden te koop hadden
Met de teelt van pepers is Westlandpeppers op kleine schaal begonnen. 'De broers Boekestijn zagen vanwege de concurrentie weinig heil meer in de teelt van gewone paprika's', zegt Kloosterman. 'In hun zoektocht naar alternatieven stuitten ze op Amerikaanse bedrijven die peperzaden te koop hadden. In enkele kassen zijn ze begonnen met de teelt van jalapeño's en serranopepers. Dat bleek zo'n succes dat we nu 25 soorten pepers kweken.'
Kassen en verpakkingshal
Westlandpeppers heeft 7,5 hectare kas en een verpakkingshal in De Lier en 1,5 hectare kas in 's-Gravenzande. In de eerste helft van december poot het bedrijf nieuwe planten, die afkomstig zijn van een opkweekbedrijf. De oogst begint in maart en loopt door tot begin november. Het plantafval laat de kwekerij tot compost verwerken.
Bij Westlandpeppers zijn in het hoogseizoen ongeveer honderd medewerkers werkzaam, van wie een groot gedeelte uit Polen en Oekraïne. Deze werft het bedrijf zelf en het zorgt ook voor huisvesting, de zorgverzekering en alle andere zaken die nodig zijn.
Assortiment
Rode, groene en gele Spaanse pepers maken het grootste deel van het assortiment uit, daarna volgen de oranje, rode en gele snackpaprika's. Ook de rode, gele en oranje habaneropepers nemen, samen met de rode en groene jalapeño's en de rode en groene rawits, een aanzienlijk deel van de kwekerij in beslag. De rest is bestemd voor de andere pepers en de witte puntpaprika's.
De producten komen via The Greenery meestal terecht bij supermarkten, groothandels en cruiseschepen in Nederland, Scandinavië, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
Gecertificeerd
Westlandpeppers is Global GAP-, GRASP- en PlanetProof-gecertificeerd en de pakhal heeft een IFS-certificaat. De kwekerij teelt zo veel mogelijk met biologische gewasbeschermingsmiddelen en grijpt alleen bij grote uitbraken van ziektes en plagen chemisch in.
'Dat moet wel', zegt Kloosterman. 'Supermarkten hanteren lage maximale residulimieten, dat wil zeggen dat er nauwelijks sporen van bestrijdingsmiddelen op verse groenten aanwezig mogen zijn.'
Biologisch
Een klein gedeelte van de pepers en paprika's die uit Spanje komen, is biologisch geteeld en om deze biologisch te kunnen verpakken en verhandelen, heeft Westlandpeppers het SKAL-certificaat.
In Nederland groeien de pepers en paprika's op kokossubstraat. Sinds dit jaar gebruikt de kwekerij biologisch afbreekbaar touw gemaakt uit melkzuur om de planten langs te leiden. Om in de toekomst energieneutraal te kunnen werken, heeft de kwekerij op de pakhal zonnepanelen aangebracht. Mirjam Boekestijn, ook een dochter van Dolf, neemt deel aan een aardwarmteproject.
Innoveren
In 2013 bracht Westlandpeppers de zelfontwikkelde Tasty Pep op de markt, een oranje snackpaprika zonder zaadjes. Het bedrijf wil blijven innoveren en doet in 's-Gravenzande onderzoek naar het kweken van zeewier in de kas. Kloosterman: 'Ook voor de webshop blijven we zoeken naar nieuwe producten. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld tortilla's van blauwe en van gele mais in ons assortiment opgenomen.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Z665 Hydro
Gebruikt, € 2.000
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167 (ZOB) #65691
Gebruikt, € 5.247
-
Vicon Fanex 1404C schudder
2018, P.O.A.
-
VALMET 502-2
Gebruikt, € 4.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %