Lastige bouvardia vergt groene vingers

Clemens Borgijink vond het in 2003 een uitdaging om met zijn vrouw Inge nicheproduct bouvardia te gaan kweken. Dankzij zijn groene vingers en een luchtbevochtigingsinstallatie heeft hij de teelt van de snijbloem onder de knie.

Lastige+bouvardia+vergt+groene+vingers
© Vidiphoto

Borgijink Bouvardia in Groessen kweekt jaarrond bouvardia, waarvan in Nederland slechts drie andere kwekers zijn. De jaarlijkse productie is zo'n 5,5 miljoen stelen in zeven verschillende variëteiten. De bloemen zijn verkrijgbaar in vier verschillende lengtes en fusten, ook als mix van verschillende kleuren.

Levering vindt plaats aan de veilingen in Aalsmeer, Rijnsburg, Eelde en Rhein-Maas. Daghandel loopt via marktplaats Starflor. Een klein deel gaat naar bloemisten in de regio, maar dat is volgens mede-eigenaar Clemens Borgijink 'peanuts'.

Groenlo

Oorspronkelijk komt Borgijink uit Groenlo, waar zijn vader in 1965 een groentekwekerij begon, gespecialiseerd in witlof en aardbeien. Vanwege een gemeentelijke uitbreiding zette hij het bedrijf in 1994 in Groessen voort als komkommerkwekerij, die Borgijink en zijn vrouw Inge in 2003 overnamen.

Door de vochtige lucht in de kas hebben de planten minder last van stress en ziektes

Clemens Borgijink, bouvardiakweker in Groessen

'Om het groentebedrijf voort te zetten, hadden we moeten kiezen voor schaalvergroting', zegt de kweker. 'Omdat ik me daar niet prettig bij voelde, ben ik op zoek gegaan naar een nicheproduct. Een particuliere voorlichter heeft me getipt over de bouvardia en in anderhalf jaar zijn we volledig overgeschakeld.'

Kortedagbloem

De bouvardia is een kortedagbloem, wat betekent dat de kwekerij met verduisteringsschermen en assimilatiebelichting werkt. De plant krijgt in cycli van elf weken eerst vijf weken lang 18,5 uur licht, vervolgens vier weken 10,5 uur, waarbij de stelen wel 40 centimeter groeien, en tenslotte nog twee weken daglicht, totdat ze weer oogstrijp zijn.

In de winter oogst de kweker 50.000 tot 60.000 stelen per week, in de zomer is dat 150.000 tot 200.000 stelen, omdat de groei dan sneller gaat vanwege de grotere hoeveelheid licht.

Uitdaging

Volgens Borgijink is het telen lastig. 'Dat vond ik een uitdaging, want daar moet je groene vingers voor hebben. De planten gaan vier jaar mee en we oogsten vier of vijf keer per jaar', vertelt hij.

Een plant levert vier tot vijf keer per jaar bloemen op.
Een plant levert vier tot vijf keer per jaar bloemen op. © Vidiphoto

'De gemaaide planten moet je na de oogst weer aan de praat zien te krijgen. Tijdens de kortedagteelt met 10,5 uur licht per dag verliezen ze hun wortels en tijdens de oogst gaan in drie dagen alle bloemen eraf. Dan hebben de planten geen 'longen' meer en zijn ze zeer ziektegevoelig. In het begin hadden we veel last van wortelziektes als pythium en fusarium, maar die hebben we aardig onder controle nu we een luchtbevochtigingsinstallatie hebben. Daardoor hebben de planten veel minder last van stress.'

Taakverdeling

In de kwekerij van 1,85 hectare houdt Inge Borgijink zich vooral bezig met het plukken en de verwerking van de bloemen. Clemens Borgijink doet de teelt en beoordeelt de houdbaarheid. Het bedrijf heeft in de winter twee uitzendkrachten in dienst en in de zomer zes.

De kwekerij ontvangt de planten op plug van een vermeerderingsbedrijf. 'We testen meestal vier of vijf nieuwe rassen voor hen in een afgebakend deel van de kas. Ik beoordeel ze op het aantal stelen en de kwaliteit van de bloemen. Daar ben ik heel kritisch op, omdat een plant bij mij vier jaar meegaat.'

WKK

Borgijink heeft een WKK op aardgas waarmee hij stroom opwekt en over voldoende CO2 kan beschikken. Om energie te besparen, werkt de ondernemer met dubbele schermen, past hij Het Nieuwe Telen toe en gebruikt hij een ventilatiesysteem, dat koude lucht van boven het scherm in de kas blaast om de relatieve vochtigheid omlaag te brengen en in de zomer te koelen. Ook heeft de kwekerij een gesloten watersysteem met silo's voor het drainwater.

De bloemen hebben vier verschillende lengtes.
De bloemen hebben vier verschillende lengtes. © Vidiphoto

Sinds november 2018 doet Borgijink op 400 vierkante meter een proef met ledverlichting met als doel zowel de kwaliteit als de productie te verhogen. Tegen witte vlieg en trips gebruikt hij biologische gewasbescherming, maar voor luis is dat nog niet mogelijk. Met Natugro van Koppert, dat werkt met micro-organismen, natuurlijke biostimulanten en biologische meststoffen, probeert de kweker de planten weerbaar en gezond te houden, zodat hij weinig chemische gewasbescherming nodig heeft.

Opvolging

In de toekomst zou Borgijink, als de markt het toelaat, wel willen uitbreiden, maar op de huidige locatie staat gemeente Duiven dat niet toe. 'Mijn zoon van zeventien jaar volgt een opleiding aan Helicon MBO in Geldermalsen en wil de kwekerij misschien overnemen. Ik wil hem dat niet opdringen, maar als hij mij wil opvolgen, moeten we verhuizen naar een ander tuinbouwgebied. Ik ben in gesprek met de gemeente om te kijken wat de mogelijkheden zijn.'

Systeem brengt teelt op hoger plan
'Borgijink Bouvardia gebruikt sinds een jaar ons Natugro-systeem', zegt Dave Heij, consultant bij Koppert Biological Systems in Berkel en Rodenrijs. 'Clemens Borgijink is een kweker die vooruit wil en de concurrentie voor wil blijven. Hij heeft contact met ons gezocht, omdat hij problemen had met wortelziektes. De basis van Natugro is Trianum, dat plantenwortels beschermt en daarmee de plantgezondheid verbetert. Andere systeemonderdelen werken als biostimulant en verbeteren de bodemweerbaarheid. Omdat bouvardia een teelt is die anders is dan andere, zijn we samen op zoek naar de beste combinatie van biologische middelen die de kwaliteit en de productie verbeteren. We nemen bijvoorbeeld maatregelen op het gebied van waterkwaliteit en ontsmettingsmiddelen en we zijn begonnen met bladsapanalyses om meer gegevens over het gewas te krijgen. Samen met de teeltvoorlichter proberen we ook de juiste voedingsstoffensamenstelling te vinden, omdat Natugro daar ook invloed op heeft.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer