Bright5 tilt gewasteelt naar hoger niveau
Vijf tuinbouwsectoren in Zuid-Oost-Nederland - asperges, blauwe bessen, aardbeien, boomteelt en champignons - gaan binnen het nieuwe onderzoeksinitiatief Bright5 op de Brightlands Campus Greenport Venlo intensief samenwerken. Inspelend op de behoefte van ondernemers aan betere teelten, met milieuvriendelijke methoden.
Bright5 is de cross-oversamenwerking van de vijf genoemde unieke sectoren. Het betreft het aspergeplatform, blauwe bessenplatform, aardbeienplatform, de boomteeltstudieclub Horst aan de Maas en Mushroom Valley (champignons) die zich committeren aan dit meerjarige innovatieprogramma, gericht op teeltonderzoek.
Innovatief onderzoek dat door projectleider en adviesbureau Compas Agro wordt uitgevoerd op de Brightlands Campus Greenport Venlo, in samenwerking met onderwijsinstellingen, de overheid, onderzoekers en ondernemers. Op 7 december organiseerde Compas Agro daartoe een symposium op de campus, waar de oprichting van het consortium centraal stond en inhoudelijk werd ingegaan op de werkwijze van Bright5.
Vijf sectoren
'De naam Bright5 verwijst naar de vijf sectoren die de regio Zuidoost-Nederland kenmerken en die overlap hebben met de zes thema's die zijn benoemd. Dat zijn groene gewasbescherming, vitale bodem, big data, vitale plant, het verwaarden van reststromen en teeltgerelateerde inhoudsstoffen', zegt directeur-eigenaar Ronnie de Hoon van Compas Agro. 'Het onderzoek naar de innovaties op die zes gebieden vindt gecoördineerd plaats op en vanuit de campus.'
De telers worden nauw bij het onderzoek betrokken
Bright5 is ontstaan naar het voorbeeld van de boomteelt, waar al met diverse innovatieve technologieën wordt gewerkt, zoals biologische producten ter vervanging van insecticiden. Compas Agro werkt zelf bijvoorbeeld met mariadistels ter bescherming van gewassen tegen schimmels.
Grotere slagen maken
'Als we op al die gebieden gaan samenwerken en samen optrekken, kunnen we grotere slagen maken. Dan kunnen we veel efficiënter innovatieve onderzoekstrajecten opzetten, kennis uitwisselen en vooral van elkaar leren', aldus De Hoon.
'Dit was ook de aanleiding voor Bright5 en is de doelstelling ervan. Om vanuit de problematieken bij de telers diverse onderzoekstrajecten op te zetten.' Voor die onderzoekstrajecten zijn de onderzoekers in gesprek gegaan met de primaire telers in de verschillende sectoren. 'De onderzoekers hebben met de telers besproken wat de thema's moeten zijn en welke zaken het meest bij hen leven', vertelt De Hoon.
'Die gesprekken hebben geresulteerd in de genoemde zes thema's. De komende jaren gaan we daarmee diverse innovatietrajecten in, samen met de telers', vervolgt de directeur-eigenaar van Compas Agro. 'Dat gebeurt binnen de structuur van Bright5, waarin de uitvoerende onderzoekspartijen als HAS en Fontys worden gekoppeld aan de onderwerpen en de primaire ondernemers in de diverse sectoren.'
Werkgroep
Een werkgroep met afvaardigingen vanuit de verschillende thema's zorgt voor de kennisuitwisseling. 'De stuurgroep, waarin alle partijen vertegenwoordigd zijn, geeft de richting aan die het onderzoek op moet en verzamelt de conclusies waar we van kunnen leren', vertelt De Hoon.
'Dan is er nog de programmaraad, die bewaakt of Bright5 qua beleid op dezelfde lijn zit als de provincie en Greenport Venlo en die checkt of de uitvoering van de onderzoeken in lijn is met dat beleid. De telers worden nauw bij het onderzoek betrokken. Dit levert continu nieuwe input en inzichten op vanuit de praktijk, waardoor we steeds nieuwe trajecten ingaan. Van de kennis die we genereren profiteren de telers door die opnieuw te delen en toe te passen.'
Compas Agro is de projectleider en trekt de kar, samen met de samenwerkende partijen. Ook is Compas Agro eindverantwoordelijk en deze partij zorgt voor de proefvelden op de campus.
Start volgend jaar
Bright5 verkeert nu nog in de opstartfase. De concrete start van het onderzoekstraject gebeurt komend jaar per sector. Bright5 heeft geen einddatum. De verschillende projecten hebben een eigen looptijd, waarbinnen zich steeds nieuwe trajecten zullen aandienen.
Het onderzoeksinitiatief Bright5 verkent momenteel de problemen waaraan in de diverse onderzoekstrajecten aandacht zal worden besteed. Per onderzoek wordt bepaald welke partij dit het beste kan uitvoeren. De trajecten moeten nog worden uitgewerkt.
Onderzoekstrajecten
De Hoon: 'Denk aan trajecten rondom groene chemie, of stoffen die in bepaalde planten zitten en kunnen dienen ter vervanging van insecticiden. Voor elk thema komt er in elk geval een onderzoekstraject.'
Bright5 zal de komende vijf jaar worden uitgevoerd, steeds gevoed door nieuwe inzichten die de projecten in de sectoren opleveren. Er is geen vergelijkbare onderzoeksopzet in Nederland, omdat Bright5 vanuit de behoefte van de telers is ingericht. Dit maakt het volgens De Hoon een sterk geheel.
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6145R AP AT FH PTO
2016, € 87.500
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (RL) #28993
Gebruikt, € 2.999
-
Case IH CS 110
2002, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6130R (BV) #29983
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %