Van akkerbouwer naar databoer
Het waren een paar dagen vol toekomstmuziek en actuele techniek: een kennisbijeenkomst van The Potato Valley, gevolgd door een dagje Interpom. Een goede combinatie om de hersenen te laten borrelen.
Bij The Potato Valley kwamen ontwikkelingen aan bod op het gebied van satelliet- en dronebeelden en het inzetten en delen van data. Ontwikkelingen die snel gaan en de teler kunnen helpen bij het maken van keuzes. Niet alleen op bedrijfsniveau, maar ook op perceelsniveau of nog nauwkeuriger.
Wanneer we nu wat dronebeelden van een perceel hebben, komen ze in een mapje op de pc. Opbrengstkaarten verdwijnen in een ander mapje. En als we een aantal jaren percelen volgen met bladsapanalyses en bodemmonsters, komt dat weer in een ander mapje. Soms kijk je terug, maar de computer doet er zelf niets mee. Jammer.
De potentiële mogelijkheden van dataopslag en -verwerking zijn gigantisch, maar het is een grote uitdaging om die massa aan data overzichtelijk te houden. Per perceel, per jaar en per vierkante meter. Nog een grotere uitdaging is hoe we die data kunnen koppelen en 'slim' gaan maken.
De potentiële mogelijkheden van dataopslag en -verwerking zijn gigantisch, maar het is een grote uitdaging om die massa aan data overzichtelijk te houden
Door gegevens van verschillende telers, gewassen en jaren te koppelen, aangevuld met data van bijvoorbeeld handelshuizen, NAK en bodemlaboratoria, ontstaat een schat aan informatie. Hieruit zijn interessante gegevens te filteren, zoals de meest geschikte voorvrucht voor een Spunta of het verschil in gewasprestatie bij verschillend uitgangsmateriaal.
Op het gebied van data zijn sowieso veel zaken te bespreken. Wie is nu precies de eigenaar van op akkerbouwbedrijven verzamelde data? Wie moet toegang tot deze data hebben? Maar ook hoe en met wie ze überhaupt uitwisselbaar moeten zijn.
Aan de andere kant rijst de vraag of telers zich moeten verenigen om gezamenlijk satellietdata in te kopen. Sommige specialisten in die branche zijn ervan overtuigd van wel. Voor ons als telers misschien een iets te ver-van-ons-bedshow. We hebben de focus meer op gps-toepassingen en praktische plaatsspecifieke bewerkingen in het veld.
De beschikbare databrij laten we nog voor wat het is, omdat het wat ongrijpbaar en onoverzichtelijk is. Maar wanneer wij naast akkerbouwer iets meer databoer worden, zijn er interessante stappen te maken op het gebied van management. Weer een tak van sport erbij dat het vak nog veelzijdiger maakt.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Hekamp 9 TANDS
1994, € 700
-
Massey Ferguson 7619
2015, € 59.500
-
John Deere Tractor, compact 3025E (RL) #31258
Gebruikt, P.O.A.
-
Stiga GYRO 700-E
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %