Is kringlooplandbouw voorwaarde voor productie?
Ambitieus, maar ook breed en algemeen, de landbouwvisie van onze minister. De lijn is duidelijk en zal redelijk in de smaak vallen bij het grote publiek. Ook landbouworganisaties, banken en de regeringscoalitie zijn positief gestemd. Zelfs milieuorganisaties zijn niet negatief.
Maar ik ben nog niet overtuigd. De term kringlooplandbouw springt het meest in het oog. Het voelt vertrouwd en het verkoopt lekker. Of het zo goed verkoopt dat de transitie van lage kosten naar lage input vrijwillig financieel door de consument gaat worden gedragen, dat wil er bij mij niet in.
Datzelfde geldt voor onze exportproducten. Als we de kostprijs verhogen, maar landen om ons heen niet, hoe houden of vergroten we dan onze marge? Ik kom daar niet uit. We moeten het verdienen met onze aardappelen en uien. Zonder chemische gewasbescherming en kunstmest is dat niet mogelijk.
Nu heb ik op de heftruck minder lang nagedacht over kringlooplandbouw dan de mensen op het ministerie, maar ik zie het niet voor me. Ik ben bang dat de meerwaarde gaat tegenvallen en er alleen een geforceerde license to produce wordt gecreëerd.
Ik ben bang dat de meerwaarde gaat tegenvallen en er alleen een geforceerde license to produce wordt gecreëerd
• Lees ook: Kringlooplandbouw is agrarisch systeem voor toekomst
Of blijft het zo breed en vrijblijvend dat maar weinig verandering nodig is? Als ik op ons bedrijf kijk, met mest van buren, voeraardappelen die in de buurt blijven, stro dat we verhakselen of naar de buren gaat, eigen productie van uitgangsmateriaal, ingehuurde arbeid uit het dorp, deels jaarrond gewas of groenbemesters en later misschien zonnepanelen voor eigen stroomproductie, dan voelt dat al behoorlijk kringloopachtig aan. Voldoen we daarmee aan de visie? Of is dit alleen een begin?
Begrijp me niet verkeerd, ik hou van ideeën die de wenkbrauwen doen fronsen. Je gaat vol voor je bedrijf. Natuurlijk. En dat gebeurt al jaren met een steeds beperktere beschikking over gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Positief en uitdagend.
Maar is deze landbouwvisie wel reëel? Is dit het juiste antwoord op de vragen vanuit de maatschappij? Moeten we onze bedrijfsvoering aanpassen of beter communiceren wat we al doen? Is dit een verzwaring voor de vele bedrijven die zo goed bezig zijn, of bedoeld om van de knoeiers af te komen?
Ik ben er nog niet uit. Wellicht heb ik in een volgende column het antwoord voor u. Ik stap eerst maar weer op de heftruck. En nee, die rijdt nog niet elektrisch of op onze eigen biodiesel.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GF13003T
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (BV) #48482
Gebruikt, € 3.289
-
John Deere - 6155R AP
2022, P.O.A.
-
VALMET 502-2
Gebruikt, € 4.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %