Knelpunten bloemkool in kaart
Ondernemersnetwerk Vollegrondsgroente.net gaat de voornaamste knelpunten in de bloemkoolteelt in kaart brengen. Daarnaast wordt gekeken of er een onafhankelijke rassenproef kan worden opgezet.
Dat is dinsdag afgesproken tijdens de bloemkoolseizoensevaluatie. Netwerkmanager Erna Steenhuis gaat inventariseren welke belangrijkste knelpunten er zijn en welke telers willen deelnemen aan onderzoek. Vier of vijf telers gaan een kerngroep vormen om de samenwerkingsmogelijkheden in beeld te brengen.
Over het belang van samenwerking en de manier waarop dat gestalte moet krijgen, zijn de meningen verdeeld, bleek dinsdag. Steenhuis: 'Ik ga in ieder geval in beeld brengen welke telers wel willen deelnemen en waar draagvlak voor is.' Het vinden van goede en betaalbare arbeidskrachten blijkt in ieder geval een voornaam knelpunt te zijn. Ze ziet op termijn ook mogelijkheden voor onderzoek op het gebied van duurzaam bodemgebruik en water.
Onafhankelijk onderzoek
Steenhuis: 'Voor de afnemende beschikbaarheid van arbeid kan worden gekeken naar innovatie en mechanisatie. Telers van andere gewassen hebben daar natuurlijk ook mee te maken. Het ligt voor de hand om op het gebied van onderzoek en kennisuitwisseling samenwerking te zoeken met andere teelten, in ieder geval met broccolitelers.'
Broccolitelers werken op dit moment al samen aan onderzoek. In proeftuin Zwaagdijk is een onafhankelijke proef uitgevoerd naar de schimmelziekte alternaria.
Rassenvergelijking
De afgelopen jaren werd er al een rassenvergelijking gedaan op een bedrijf in Lutjebroek, in samenwerking met verschillende telers en de zaadbedrijven. De zaadleveranciers stoppen hier komend jaar mee; ze vinden dat het vanuit de sector breder moet worden gedragen.
Fokke Hoeksma van Enza Zaden juicht het initiatief voor onafhankelijk onderzoek naar bloemkoolrassen toe. 'Dat is zowel in het belang van de telers als van de veredelaars. We kunnen er gezamenlijk veel meer uithalen. Het is ook in ons belang om de rassen te kunnen tonen en daar weer data uit te halen. Dat kan in samenwerking met een proeftuin, maar ook bij een praktijkbedrijf.'
Wereldmarkt
Hij wijst erop dat veredelaars de veredeling breder moeten bekijken dan alleen voor Nederland. 'Bloemkool is voor de veredeling een relatief dure teelt. De West-Friese bloemkooltelers zijn misschien een beetje verwend omdat de veredelaars bij hun om de hoek zitten. Maar wij veredelen voor de wereldmarkt. Wij kijken dus ook naar Engeland, Frankrijk, Duitsland en Polen.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
SOLIS SOLIS 26
2022, € 10.500
-
Stiga GYRO 700-E
Nieuw, P.O.A.
-
Pottinger Ploeg Servo 45 M Plus (5) 46 Wc (BV) #26178
Gebruikt, P.O.A.
-
Valmet 405 16 +8 hydr remventiel
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %