Zuidberg is breder dan de fronthef

De fronthef is het belangrijkste product van Zuidberg. Met jaarlijks rond 14.000 stuks is het goed voor 65 procent van de omzet. Wel zijn er neventakken bij gekomen, zoals transmissies, staalservice en tracks.

Zuidberg+is+breder+dan+de+fronthef
© Hendrik Begeman

Als je twee rechterhanden hebt en je broer vraagt je om een eenvoudige fronthef voor de trekker te maken, wat doe je dan? Juist, aan de slag gaan. Dat is wat Henk Zuidberg 36 jaar geleden deed. Waar dat uiteindelijk toe heeft geleid, is indrukwekkend. Al vanaf de autoweg A50 zijn de grote fabriekshallen in Ens te zien, waar automatisch werkende machines onderdelen produceren.

De onderneming staat nu onder leiding van Henks zoon Jeroen, die naar het lijkt uit hetzelfde hout is gesneden: passie voor techniek, precisie en kijken of het beter kan.

Frontline Systems

De fronthef is nog steeds het belangrijkste onderdeel van het bedrijf, maar de fronthef is niet meer onder één noemer samen te vatten. Vandaar de naam Frontline Systems.

In Amerika liggen kansen, daar zijn tracks al gemeengoed

Jeroen Zuidberg, Zuidberg in Ens

Aanvankelijk was het enkel de fronthef, maar al snel kwam er de frontaftakas bij. Dit maakte Zuidberg groot. Maar tijden veranderen. Meer trekkerfabrikanten komen met zelfontworpen frontsystemen, waardoor Zuidberg een van de vele aanbieders is.

Jeroen Zuidberg heeft de leiding over de onderneming in Ens.
Jeroen Zuidberg heeft de leiding over de onderneming in Ens. © Hendrik Begeman

Positie behouden

Een bedreiging? Welnee, bij Zuidberg weten ze hun positie te behouden, sterker nog, ze haken erop in. Veel fabrikanten betrekken de frontaftakas van Zuidberg, maar kopen de fronthef in componenten bij verschillende leveranciers in.

Zuidberg speelt hierop in. Zo kan het gietstuk dat deel uitmaakt van het voorframe van de trekker door Zuidberg worden geleverd, zodat het aansluit bij het model van de trekker. Het gietwerk wordt door een leverancier aangeleverd en vervolgens door Zuidberg bewerkt en voorzien van een coating. Het wordt zo geleverd dat het integreert met de trekker als een eenheid.

Afnemers

De helft van de frontsystemen gaat naar dealers en de andere helft levert de trekkerfabrikant als origineel af fabriek.

Met de frontaftakas had Zuidberg al ervaring met de tandwielkasten. Met die achtergrond heeft Zuidberg Transmissions zich verder ontwikkeld. Hier worden uiteenlopende tandwielkasten en transmissies ontwikkeld en gebouwd. Van CVT-transmissies voor zelfrijdende mesttanks tot transmissies voor rondvaartboten in Amsterdam.

Robotbelading

Alle onderdelen worden zelf gefabriceerd. Ongeveer 90 procent van alle handelingen wordt door machines met robotbelading uitgevoerd. De medewerkers werken er normale werkdagen, maar de computergestuurde draaibanken en machines voor de tandwielproductie met robotbelading gaan zo lang door tot ze hun opdracht af hebben.

De computer weet precies hoe je het maximumaantal onderdelen uit een plaat staal moet snijden.
De computer weet precies hoe je het maximumaantal onderdelen uit een plaat staal moet snijden. © Hendrik Begeman

Staalservice is een tak die 2005 in de Zuidberggroep is opgenomen. In een hal ter grootte van 10.000 vierkante meter wordt jaarlijks rond de 15.000 ton staal verwerkt. Diverse snijtechnieken worden hier toegepast. Hier produceert Zuidberg onderdelen voor eigen fabricage, maar ook voor derden.

Er worden complete rempedalen voor trekkerfabrikanten gemaakt, maar ook gaten boren, staal buigen, en gietdelen bewerken. Zo levert Ens veel trekkerdelen die niets met een fronthef te maken hebben.

Tracks

Om de basis onder het bedrijf te verbreden, heeft Zuidberg in 2011 een in tracks of rupsonderstellen gespecialiseerd bedrijf overgenomen. Al snel kwam Zuidberg met eigen innovaties, zoals de onafhankelijke vering voor de loopwielen. De rubber tracks worden nog steeds van derden betrokken.

De nieuwste ontwikkeling is dat Zuidberg deze rupsbanden zelf wil gaan produceren. Hiervoor heeft Zuidberg zijn kennis opgedaan bij de Universiteit Twente en vervolgens een specialist aangetrokken. 'Maar voor we deze eigen rubber tracks in de praktijk tegenkomen, moeten we geduld hebben.'

Testvoertuig

Ze zijn volop bezig deze techniek eigen te maken. Om te ontdekken welke eisen eraan moeten worden gesteld, is een bietenrooier omgebouwd tot testvoertuig met een gewicht van 48 ton die rondom op vier tracks staat. Een van deze tracks is voorzien van zestien sensoren om krachten tijdens het rijden te meten.

Een bietenrooier is omgebouwd tot testvoertuig. Op de voorste track zijn de sensoren aangebracht.
Een bietenrooier is omgebouwd tot testvoertuig. Op de voorste track zijn de sensoren aangebracht. © Hendrik Begeman

'In 2015 zijn we begonnen met het ontwikkelen van een rubber track. Er liggen grote kansen in Amerika, omdat tracks daar al gemeengoed zijn. Daarnaast willen wij ons onderscheiden door rubber tracks te ontwikkelen die passen bij het thema bodemverdichting, terwijl Amerika nog de nadruk legt op tractie.' Dit jaar en volgend jaar gebruikt Zuidberg om de rubber tracks te testen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer