ILVO oogst paardenbloemen voor rubber
Het Belgische onderzoeksinstituut ILVO heeft afgelopen vrijdag een proefveld van 2 hectare rubberpaardenbloemen geoogst. Een kans voor de landbouw, want de industrie is op zoek naar bronnen van natuurlijk rubber.
Produceert Europa binnenkort een kwalitatief hoogwaardig rubber uit de wortel van de rubberpaardenbloem? Onderzoekers van ILVO zijn erin geslaagd de teelt van de rubberpaardenbloem succesvol op te schalen en in samenwerking met bedrijven stappen te zetten naar de ontwikkeling van een lokale rubberproductieketen.
Europa is vandaag sterk afhankelijk van de invoer van natuurlijk rubber uit Azië. Tegen 2040 wil het 20 procent van de inlandse vraag zelf invullen. De rubberpaardenbloem kan op dat vlak een win-win betekenen. Natuurlijk rubber wordt gebruikt in autobanden, meubelen, sportkledij- en schoenen en machinebouw.
• Lees ook: Rubber uit Nederland lijkt kansrijk
Schimmelziekte
Zo'n 90 procent van de productie van rubber situeert zich in Zuidoost-Azië. Een oprukkende schimmelziekte, de tanende interesse van lokale boeren en weersomstandigheden bedreigen die plantages, terwijl de wereldwijde vraag naar natuurlijk rubber blijft stijgen.
In Europa is de vraag naar een alternatieve, lokale bron groot. Eigen rubberproductie zou bovendien niet alleen de afhankelijkheid van import verkleinen en het concurrentievermogen van de bedrijven ten goede komen, maar ook een boost kunnen geven aan de Europese bio-economie.
Natuurlijk rubber
Rubberpaardenbloem is een potentiële lokale bron. De wortel van de plant bevat ruim 10 procent natuurlijk rubber. Een droge wortelstok weegt ongeveer 10 gram. Daar halen de onderzoekers nu al makkelijk 1 gram natuurrubber uit.
Opschaling van de teelt is vandaag al haalbaar. ILVO is er in korte tijd in geslaagd de productie onder Vlaamse omstandigheden uit te breiden van experimentele veldjes van 6 vierkante meter naar 4 hectare. Het potentieel is nog veel groter.
ILVO-expert Hilde Muylle: 'Rubberpaardenbloem zou op termijn een succesvolle nicheteelt in de Vlaamse landbouw kunnen worden. De teelt past ook binnen een gewone teeltrotatie, zoals bijvoorbeeld suikerbieten.'
Opbrengst
Momenteel haalt ILVO in zijn veldproeven 3,5 ton drogestof aan wortels per hectare. Dat betekent zo'n 300 kilo rubber per hectare per jaar. Om economisch rendabel te zijn, moet de opbrengst van de rubberpaardenbloem stijgen naar 700 tot 900 kilo per hectare per jaar.
Volgens Anker Sørensen van het Nederlandse bedrijf KeyGene is dat haalbaar. 'Wij als veredelaars werken aan plantmateriaal dat een dikkere penwortel levert én een hoger rubbergehalte. ILVO op zijn beurt onderzoekt de mogelijkheid van een hogere zaaidichtheid.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Hemach Rubberschuif vast driepunt 2,25 m
Gebruikt, € 685
-
John Deere Tractor 6150R (EL) #218424
Gebruikt, P.O.A.
-
Lely Splendimo 900M
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson TD 1028 X-TRC
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %