Belang van Nederlandse land- en tuinbouw bij deze deal is groot
Nederlandse boeren en tuinders hebben een groot belang bij de overeenkomst die nu ter stemming voorligt aan het Britse parlement. Na het verlies van de Russische markt zit de sector niet op een nieuw debacle te wachten. Welk belang staat er op het spel?
Hoe groot is het economische belang van de Britse afzetmarkt?
Jaarlijks gaat er vanuit de agrarische sector voor ruim 8 miljard euro aan bruto exportwaarde het Kanaal over. Dit is bijna 10 procent van de totale agro-export.
Vanuit het Verenigd koninkrijk (VK) importeert Nederland voor 2 miljard euro aan agroproducten. Lamsvlees maakt daar een groot deel van uit.
• Lees ook: Brexitdeal biedt exporteurs twee jaar uitstel
Welke producten importeren de Britten het meest?
Verse en verwerkte groenten en fruit zijn goed voor 2 miljard euro aan exportwaarde. Vleesproducten zijn met 1,3 miljard euro een goede tweede, mede dankzij de grote vraag naar bacon in het VK.
Ook bloemen en planten (1,1 miljard euro) en zuivelproducten (250 miljoen euro) vertegenwoordigen grote belangen. Daarna volgen aardappelproducten (200 miljoen euro) en suiker (154 miljoen euro).
Daarnaast gaat er veel vee naar de Britten en is er een grote doorvoer van exotische producten vanuit de Rotterdamse haven.
Wat zouden de kosten van een harde brexit zijn?
Kort samengevat gaat de discussie over twee zaken: douanecontroles en sanitaire inspecties. Een douane-unie betekent dat landen aan de buitengrenzen dezelfde importtarieven hanteren. Deelname aan de interne markt betekent dat je dezelfde standaarden hanteert. Beide zijn volgens LTO Nederland cruciaal om de handel met het VK straks ongehinderd door te laten gaan.
• Lees ook: Vrees voor doemscenario brexit neemt toe
Is er nu al schade voor de sector?
De daling van het Britse pond heeft al gezorgd voor schade. Britse afnemers willen nu in ponden afrekenen en verschuiven zo het valutarisico naar de exporteurs. De onzekerheid over de onderhandelingen kan leiden tot meer valutaschommelingen.
En donderdag, na het aftreden van vijf Britse kabinetsleden, onder wie brexitminister Dominic Raab, leverde het pond ten opzichte van de euro 1,5 procent in. Nederlandse producten worden daardoor voor Britse consumenten steeds duurder.
Wat doet LTO om de Nederlandse boerenbelangen te bewaken?
LTO werkt nauw samen met de Britse landbouworganisaties, zoals de Nationale Farmers Union. Beide organisaties vinden dat de handel tussen het VK en de EU ongehinderd moet kunnen doorgaan.
Dit is ook het standpunt van de Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca. In haar Taskforce Brexit, waar LTO Nederland in is vertegenwoordigd, wordt de situatie op de voet gevolgd.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 5100M (RL) #26104
Gebruikt, P.O.A.
-
Andex 300
Gebruikt, € 1.250
-
AS Motor Professionele zitmaaier / tuintrekker Sherpa (MG) #31195
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167 (HG) #65692
Gebruikt, € 5.247
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %