Goed gebruiksvee is gewild
Er is vraag naar goed fokvee. Zowel om in te zetten op melkveebedrijven in het binnenland als voor export. Het aanbod houdt niet over, met als gevolg een opwaartse druk op de prijzen.

Fosfaatrechten spelen een grote rol bij de keuzes die melkveehouders maken. Ook vraag en aanbod van fokvee ondervinden de gevolgen van de jongste productiebegrenzing voor melkveebedrijven. Voor melkveehouders is het een must om de beschikbare productieruimte optimaal te benutten. Dit betekent dat de ruimte die er op een bedrijf is voor melkvee, wordt besteed aan goed producerende melkkoeien waarmee geld te verdienen is.
Handelaren merken dat melkveehouders sneller afscheid nemen van koeien die niet aan die voorwaarden voldoen. En in alle gevallen geldt dat melkveehouders hun fosfaatrechten niet onbenut willen laten. In de meeste gevallen fokken melkveehouders zelf jongvee op en vervangen ze vrijkomende ruimte met zelfgefokte vaarzen.
Waar de eigen aanfok in een bepaalde periode kleiner is dan de afvoer van koeien, komt aankoop van vaarzen of nieuwmelkte koeien in beeld.
Stevige prijzen
De vraag spitst zich toe op kwalitatief hoogwaardig gebruiksvee. Daar worden stevige prijzen voor betaald, voor een goede vaars al snel tussen de 1.200 en 1.500 euro. Handelaren melden dat er geen sprake is van een overvloedig aanbod van goed gebruiksvee. Toch lijken vraag en aanbod redelijk op elkaar aan te sluiten.
Aanbieders van gebruiksvee zijn veelal ook veehouders die puzzelen met hun fosfaatruimte. Hier geldt het omgekeerde als bij de kopers: als sprake is van een grotere vaarzenaanfok dan de afvoer van melkkoeien, kan vaarzenverkoop een optie zijn om overschrijding van de fosfaatruimte te voorkomen.
Rusland grote afnemer
Het afgelopen jaar zijn veel pinken en vaarzen voor export verkocht. Rusland was de grootste afnemer. Daar zijn vooral kortdrachtige pinken naartoe gegaan. Langer drachtige dieren vertrokken onder meer naar Engeland. Dit land nam net als Spanje en Polen ook nieuwmelkte vaarzen af.
De stroom exportvee krimpt door vermindering van het jongveeoverschot. Boeren proberen de fosfaatruimte zo optimaal mogelijk te benutten. Vraag naar exportjongvee is er nog steeds. Door de disbalans stijgt de prijs. Een pink, geschikt voor Rusland, doet 1.050 euro.
• Bekijk de marktprijzen van gebruiksvee
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (BS) #692286
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167R (LH) #692918
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Maaidekken (HG) #65626
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X147R (KK) #691721
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %