Kleigrond minder zouttolerant dan gewas
Er zit verschil tussen gewassen en rassen in de mate waarin ze tegen zout kunnen bij het kiemen. Dat speelt ook bij het beregenen met zout water. Kleigrond is in feite minder zouttolerant, want deze grondsoort zorgt in alle gevallen voor een slechtere structuur. Zouttolerante gewassen groeien dan ook slecht.
Tijdens een boerencafé van The Potato Valley, SPNA-proefboerderij Kollumerwaard, Pootaardappelacademie en provincie Groningen werd vorige week woensdag in Oldehove stilgestaan bij wat zout doet met en op klei. De verwachting is dat door klimaatverandering het probleem langs de kust alleen maar toeneemt.
Klimaatdeskundige Pier Vellinga wijst erop dat de temperatuur in Nederland in honderd jaar 2 graden is gestegen en in de hele wereld gemiddeld 1 graad. 'In twintig jaar is de zeespiegel gemiddeld 3,5 millimeter per jaar gestegen. De Noordzee stijgt gemiddeld 1,9 millimeter per jaar. De opwarming werkt al.'
Bodemdaling
Tegelijk is de regenval in honderd jaar met 30 procent toegenomen en is de bodem in Nederland verder gaan dalen. 'In Nederland kunnen we met maatregelen nog lang vooruit', denkt Vellinga. In de hele wereld gaat het volgens hem om zo'n 400 miljoen hectare te zoute grond voor gangbare gewassen.
Door een gebrek aan zoetwater was de zeekraal dit jaar te zout en zijn we klanten kwijtgeraakt
Onderzoek naar verzilting vindt vooral plaats in Australië, Dubai en Nederland. 'Misschien lopen we in Nederland internationaal gezien wel voorop bij het zoeken naar meer zoutresistente rassen en gewassen', zegt Vellinga, die daarbij de teelt in brak water op Texel noemt.
Niet te vergelijken
Volgens Aaldrik Venhuizen van Agrifirm is de problematiek op de zandgronden van Texel niet te vergelijken met die van de kleigronden langs de kust. 'Veel zout op zandgronden geeft geen structuurproblemen. Meer zout op kleigronden geeft wel bodemkwaliteitsproblemen. De infiltratie van water wordt een ramp en meer kluiten geven problemen bij het rooien.'
De problemen zijn te verminderen door te zorgen voor voldoende calcium (CEC-bezetting van minimaal 90 procent), de grond voldoende doorspoelen met water, meer organische stof en deze boven in de bouwvoor houden met niet-kerende grondbewerking. De teelt van groenbemesters en/of koolzaad is ook nuttig voor de structuur.
Zeekraal
Akkerbouwer Hubrecht Janse uit het Zeeuwse Wolphaartsdijk heeft zoute kleigrond. Zijn opa heeft de schorren en slikken in cultuur gebracht en moest afrekenen met lamsoor en zeekraal. Door verhoogde kweldruk vanuit de Oosterschelde nemen de problemen met verzilting toe en is zijn kleinzoon op een laaggelegen perceel met 1 hectare zeekraal begonnen.
Janse: 'Het akkerbouwbedrijf van 55 hectare is niet eenvoudig uit te breiden gezien de hoge grondprijs. We hebben daarom de camping vergroot naar 75 staanplaatsen en zijn begonnen met de zilte teelt van zeekraal. Door een gebrek aan zoetwater was de zeekraal dit jaar te zout en zijn we klanten kwijtgeraakt.'
Compost en gist
De verzilting van de gronden gaat vaak samen met verslemping, gewasachterstand en ganzenschade, is de ervaring van de akkerbouwer. Door met enige regelmaat compost en gips te strooien, probeert hij de problemen te verkleinen.
Bij de teelt van aardappelen op verzilte gronden doet Janse snel iets fout. 'Als de structuur van de grond niet goed is, komen de zouttolerantie aardappelen niet goed uit de grond.' De akkerbouwer denkt dat peilgestuurde drainage de problemen kan verminderen. Maar de kennis op praktijkniveau is nog te gering en het is nog niet betaalbaar.
Drainage
Uit het verhaal van Simon van Meijeren van Acacia Water en Joost Delsman van Deltares blijkt dat de wijze van drainage invloed kan hebben op de hoeveelheid zout water in de ondergrond. Intensiever draineren kan ervoor zorgen dat het zout naar boven komt, al zijn de gevolgen per perceel verschillend.
In het algemeen groeit de hoeveelheid zoetwater aan in de winter en neemt deze af in de zomer. Met het project 'Spaarwater' kijkt Acacia Water wat de mogelijkheden zijn om de ondergrondse opslag wat water te vergroten en tegelijk om zuinig om te gaan met het zoete water.
Zoetwaterlens
Met dieper draineren en de inlaat van zoetwater is het zoute water in de ondergrond terug de dringen en ontstaat er een zoetwaterlens tussen de drainagebuizen. Hoe kleiner de zoetwaterlens, hoe groot het risico op problemen met verzilting. Met een kaart zijn de risicogebieden in beeld gebracht.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6150M (LH) #30592
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6215R (BV) #30354
Gebruikt, P.O.A.
-
Gewichtblok 1050 KG BOX ECO
Gebruikt, P.O.A.
-
Kubota L1382 HDW Compact traktor
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %