HM Tesselaar richt vizier op fossielvrij telen
Met led- en SON-T-verlichting kan alstroemeriateler en -veredelaar HM Tesselaar in Heerhugowaard meer produceren met minder energie. In de toekomst wil het bedrijf fossielvrij telen, onder andere door aansluiting op een warmtenet.
Het familiebedrijf HM Tesselaar heeft een in 2016 geplaatste kas van 7.500 vierkante meter voorzien van een combinatie van led- en SON-T-verlichting. De komende maanden brengt de familie deze ook in een nieuwe kas van 10.600 vierkante meter aan, zodat straks in totaal ruim 18.000 vierkante meter van deze verlichting is voorzien. De ledlampen geven 95 procent rood en 5 procent blauw licht, een spectrum dat volgens leverancier Certhon in Poeldijk het beste bij alstroemeria past.
De combinatie van de nieuwe lampen met het diffuse glas in de twee kassen zorgt voor minder warmte in de kassen. Daardoor hoeven de ramen minder ver open en blijft meer CO2 behouden. De verwachting is dat het energiegebruik per geproduceerde alstroemeria met 40 procent vermindert en de productie met 20 procent toeneemt.
We hebben ons goed laten informeren over de nieuwste technieken in ledverlichting
Voorbereiding
'Het heeft veel voorbereidingstijd gekost om deze laatste kas te kunnen bouwen', zegt Melvin Tesselaar, een van de vier eigenaren van HM Tesselaar. 'We hebben ons goed laten informeren over de laatste technieken op het gebied van ledverlichting. Met het diffuse glas hebben we het beste wat er in de markt te verkrijgen is, willen kopen. We hebben straks in Nederland in totaal 9,8 hectare voor de productie van onze alstroemeria's en 0,6 hectare voor de veredeling van pot- en snijalstroemeria's, duizendschoon en begonia's. Daarnaast hebben we nog een kwekerij van 4 hectare in Kenia.'
De kwekerij is in 1977 opgericht door de vader van Tesselaar, die zich vanaf 1985 heeft toegelegd op de teelt van alstroemeria. In 2005 hebben Tesselaar, zijn broer Niels, zus Linda en René Leek, die al lang bij het bedrijf werkt, de kwekerij overgenomen. 'René regelt alle teelt, Linda houdt zich bezig met personeel en organisatie, Niels zorgt voor de verkoop en ik houd me vooral bezig met de plantenkassen en de veredeling', legt Tesselaar uit.
Nieuwe rassen
'We brengen jaarlijks zo'n tien tot vijftien nieuwe alstroemeriarassen op de markt. Voor de marketing en verkoop daarvan werken we samen met HilverdaKooij in De Kwakel.'
HM Tesselaar heeft 36 rassen in het assortiment in verschillende kleuren, steeldiktes en bladkwaliteit. De verkoop van de bloemen verloopt voor 75 procent via de veilingklok en klokvoorverkoop en 25 procent via bemiddeling. 'Daar zijn we tevreden mee. Bemiddeling is voor ons geen speerpunt', zegt Tesselaar. 'We hebben vooral te maken met daghandel en onze bloemen komen in heel Europa terecht.'
Zestig vaste medewerkers
Het bedrijf heeft zestig vaste medewerkers in dienst en daarnaast nog zo'n honderd scholieren voor de zaterdagen en de vakanties. In drukke periodes komen daar tot twintig inleenkrachten bij.
Kortgeleden heeft HM Tesselaar als een van de eerste siertelers het PlanetProof-certificaat behaald. 'Wij willen zo weinig mogelijk chemie gebruiken bij onze teelt', zegt Tesselaar. 'Daarom zetten we vooral in op een gezonde bodembiologie door gebruik te maken van positieve schimmels en bacteriën en een goede bemesting. Daarmee zijn de planten minder vatbaar voor ziektes en plagen.'
Toekomstvisie
Tesselaar is bestuurslid van de Ondernemersvereniging Alton (OVAL), die een toekomstvisie heeft opgesteld voor de herontwikkeling van glastuinbouwgebied Alton. Onderdeel daarvan is de sloop van twee verouderde kassen in het buitengebied, waarvoor HM Tesselaar verplaatsingssubsidie heeft ontvangen. Die is deels gebruikt voor de investering in ledverlichting, die zich naar verwachting in zes à zeven jaar zal terugverdienen.
Een ander toekomstplan is om helemaal fossielvrij te telen. 'Vanuit de landelijke gewascommissie Alstroemeria gaan we daarom bij de WUR starten met een twee jaar durende proef 'Alstroemeria fossielvrij'. Het plan daarbij is om voor de teelt met alleen ledverlichting te werken', legt de kweker uit.
Warmtenet
Om elektriciteit op te wekken, gebruikt de kwekerij een WKK. In de toekomst wil het bedrijf een aansluiting op het warmtenet van Huisvuilcentrale Alkmaar (HVC). HVC gebruikt de warmte die vrijkomt bij het verbranden van biomassa om woningen en gebouwen mee te verwarmen. In overleg met gemeente Heerhugowaard en OVAL gaat HVC de warmteleiding 7 kilometer verlengen, zodat ook tuinders in het Altongebied warmte kunnen afnemen.
'De eerste fase is nu in aanleg en wij hopen bij de tweede fase aan te kunnen haken. Een probleem is de beschikbaarheid van CO2. De helft daarvan betrekken we nu uit onze WKK, de andere helft kopen we in. Van de zomer was er een tekort aan vloeibare CO2 en dat kunnen we in de toekomst niet hebben.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Andex 300
Gebruikt, € 1.250
-
Case IH PUMA 260 CVX AFS CONNECT
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 7716-S
2019, € 79.500
-
John Deere Tractor 6150R (EL) #218424
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %