Miscanthus ligt al dertig jaar in onderzoek
De sterke punten van het gewas miscanthus werden vorige week onder de aandacht gebracht door Luisa Trindade, universitair hoofddocent aan Wageningen University & Research (WUR). Miscanthus is al dertig jaar in beeld bij onderzoekers en het gewas wil maar niet doorbreken.
Louisa Trindade geeft leiding aan het onderzoek naar de vele voordelen van miscanthus, ook wel olifantsgras genoemd. In een uitzending van de NOS wijst ze erop dat het gewas efficiënt gebruikmaakt van regenwater en zonlicht. Tegelijk zijn bemesten en gewasbescherming amper nodig.
Per hectare neemt olifantsgras vier keer zoveel CO2 op als een hectare bomen. Omdat het land in de winter niet kaal wordt, biedt het beschutting aan dieren. Na de oogst is miscanthus een goede grondstof voor bijvoorbeeld bioplastic, beton en papier.
Kleinschalig
In Nederland is de teelt van miscanthus nog kleinschalig, maar volgens Trindade is het een kwestie van tijd voor de soort op grotere schaal wordt verbouwd. Om miscanthus te kunnen verbeteren, is de WUR bezig met twee soorten onderzoek.
Het eerste onderzoek brengt in kaart welke soorten miscanthus onder welke omstandigheden in Europa het best gedijen. In een tweede onderzoek kijken onderzoekers naar de eigenschappen van het gewas.
Superriet
Miscanthus is geen nieuw gewas. Zo'n dertig jaar geleden introduceerde akkerbouwer Dries Drenth uit Ter Apel het gewas in Nederland. Sindsdien hebben verschillende onderzoekers gekeken naar de kansen van miscanthus. Ze hebben het wel omschreven als 'superriet' of 'supergewas'.
Miscanthus kwam de afgelopen jaren regelmatig onder de aandacht, onder andere tijdens de klimaatconferentie in Parijs eind 2015. Als biomassabron voor energie of als duurzame grondstof kan olifantsgras de opwarming van de aarde beperken.
Fijnstof
In 2017 kwam miscanthus opnieuw in de belangstelling, omdat het fijnstof opvangt. De coöperatie Miscanthusgroep Haarlemmermeer bij Schiphol wilde graag weten hoeveel. Deze eigenschap kan ook van belang zijn voor de pluimveehouderij.
De teelt van biomassa is niet nieuw. Avebe heeft al geruime tijd ervaring met de afzet van aardappelzetmeel buiten de voedingssector. Ook Suiker Unie ziet een toekomst in de biobased economy. De bieten zijn te gebruiken voor de productie van bioplastics, vezels, eiwitten en groen gas.
Leren werken
Vooralsnog komt het saldo van biomassa niet veel verder dan van een goed gewas graan en dat is verklaarbaar. De initiatieven leveren nieuwe grondstoffen op waar de industrie mee moet leren werken. Hoe lager de grondstofprijs, hoe eerder een overstap is te verwachten. Hoe hoger het saldo, hoe eerder boeren bij gaan dragen aan het klimaat.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
POTTINGER HIT 910 AZ
2010, P.O.A.
-
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6230R AP CP FHpto
2020, € 136.500
-
Kuhn Schudder GF 6502 (MG) #30346
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %
-
Woensdag9° / 6°85 %