Vion en ZLTO werken mee aan dashboard varkenshouder
Een overzicht van het stalklimaat, voerverbruik en groei van de varkens. Door slim data te combineren, moet dit voor de varkenshouder bereikbaar zijn. Vion en ZLTO werken in het kader van een internationaal project met andere partijen samen om dit waar te maken.
Dit project, in het kader van het Europese onderzoeksproject 'Internet of Food and Farm 2020', doen ook het Belgische Porphyrio, het Italiaanse ISMB en het Vlaamse onderzoekinstituut ILVO mee. Het doel is om de duurzaamheid verbeteren en de concurrentiepositie van de ondernemer in Europa te vergroten.
Deze partijen werken samen aan een slim dataverwerkingssysteem dat de klimaatregeling in de stal, het verbruik van water en voeder en de groei van de varkens in de gaten houdt.
Grote impact
Deze indicatoren zijn verbonden met elkaar en met de gezondheid van de varkens en hebben een grote impact op de economie van het bedrijf. Via bedrijfsspecifieke alarmdrempels die mee evolueren met de leeftijd van de varkens kan de varkenshouder gewaarschuwd worden als er iets misloopt.
Concreet wordt de informatie uit de klimaatregeling samengebracht met gewichtsgegevens van de varkens en hun voeder- en waterconsumptie. Dankzij het dashboard kan de varkenshouder met slechts enkele muisklikken grafisch het groei- en consumptiepatroon bekijken en ook de voederconversie dagelijks volgen.
Waarschuwing
Bovendien zijn er ook waarschuwingsmogelijkheden ingebouwd. Via bijvoorbeeld de smartphone krijgt de varkenshouder onmiddellijk een waarschuwing als bepaalde registratiedata onder of boven de normale waarden liggen, waardoor tijdig kan worden ingegrepen.
Jarissa Maselyne (ILVO): 'In een latere versie gaan we nog uitbreiden met externe gegevens van het slachthuis en specifiek inzoomen op berengeurpreventie.'
Individuele herkenning
'Bovendien gaan we op het eigen ILVO-proefbedrijf werken rond individuele varkens. In een eerste proeffase staan we al zo ver dat we dieren kunnen identificeren aan de voederbak en drinknippels', vervolgt ze. De onderzoekspartners testen daarnaast elektronische oormerken, waarmee de datastromen niet enkel op hokniveau maar ook op individueel varkensniveau kunnen worden geanalyseerd.
Maselyne: 'Beeld je in welke verandering er in de stal kan gebeuren: je monitort en behandelt één dier in plaats van een heel hok. Dus minder medicatie, veel preciezer en een pak sneller dan dat er zonder slim dashboard kan worden gereageerd.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (RL) #28993
Gebruikt, € 2.999
-
John Deere Tractor 6195M (HA) #27565
Gebruikt, P.O.A.
-
POTTINGER HIT 910 AZ
2010, P.O.A.
-
Kubota L2662
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %
-
Woensdag9° / 6°85 %