Water op wielen, winst bij aardappelen weg
Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) in Kruishoutem (België) wijst er in haar nieuwsbrief op dat beregenen snel 2.500 tot 5.000 euro kost, terwijl de baten moeilijk voorspelbaar zijn.
Bij een waterbron en 3 kilometer komt PCA en bij drie beregeningsbeurten komt PCA op 2.403 euro per hectare en bij vijf beurten 3.825 euro aan vaste en variabele kosten. Daarbij is gerekend met 15 euro arbeidskosten per uur.
Bij een waterbron op een afstand van 10 kilometer nemen de totale kosten toe. Bij drie beregeningsbeurten komen de kosten op 3.553 euro en bij vijf beregeningsbeurten 5.723 euro.
Vaste en variabele kosten
De kosten van beregenen kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van veel diverse factoren: de waterbron, de afstand tussen waterbron en veld, de gebruikte beregeningstechniek het energieverbruik van de pomp, de arbeid en dergelijke.
Het gaat om vaste kosten (rente, afschrijving, onderhoud) en variabele kosten. Volgens PCA bedragen de vaste kosten in de meeste gevallen 150 à 200 euro per hectare per jaar. De variabele kosten (energie, arbeid) zijn afhankelijk van de intensiteit van gebruik van de installatie.
Haspel
Rondvraag bij een aantal telers leert volgens PCA dat de meeste telers met een haspel beregenen. Het energieverbruik bij beregenen met een haspel bedraagt bij zowat iedereen 10 à 15 liter diesel per uur.
Voor een beregeningsbeurt van 25 à 30 liter per vierkante meter zijn 10 à 12 draaiuren nodig. De kostprijs voor rode diesel bedraagt dit jaar 0,60 à 0,70 euro per liter. Elke beregeningsbeurt betekent 60 à 85 euro energiekosten per hectare.
Beregenen vraagt van de teler ook een stevige inspanning qua arbeid. Voor het leggen van de buizen mag gerekend worden op 3 à 4 uur. Per beregeningsbeurt van 25 à 30 liter per vierkante meter is gemiddeld 5 uur arbeid nodig, aldus PCA.
Baten
Net als de kosten zijn de baten ook sterk uiteenlopend van jaar tot jaar, afhankelijk van de situatie. Uiteindelijk is het moeilijk om te stellen dat beregening gegarandeerd resulteert in een meeropbrengst, stelt PCA. ‘Beregening moet in de teelt van bewaaraardappelen meer gezien worden als een verzekering voor langdurige droge omstandigheden.’
Gezien de korte groeiduur is dat in de teelt van vroege aardappelen uiteraard anders: elke groeivertraging door de droogte resulteert daar zeker in een lagere opbrengst. Naast opbrengst is er uiteraard ook het aspect kwaliteit: van een gewas dat een gelijkmatiger groei doorgemaakt heeft, mag verwacht worden dat het minder problemen kent in de bewaring en verwerking.
Beregening biedt meer zekerheid voor het invullen van het leveringscontract. Wie mogelijk bij de afhandeling van een contract nog 10 of 15 ton per hectare aardappelen moet bijkopen aan 200 of 250 euro per ton wordt uiteraard ook geconfronteerd met een dure factuur.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lemken Juwel 8
2011, P.O.A.
-
Kubota BX 231 compact traktor tuinbouw traktor
Gebruikt, € 14.000
-
Stiga VILLA 15 HST
Nieuw, P.O.A.
-
John Deere Professionele zitmaaier / tuintrekker X147R (HG) #275222
Gebruikt, € 4.999
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %