Droogte leidt tot meer vogelschade

De aanhoudende droogte zorgt in verschillende gewassectoren voor specifieke problemen. Vroege vogelschade in fruit en een dreigend inundatieverbod voor bollenkwekers zijn daarvan voorbeelden.

Droogte+leidt+tot+meer+vogelschade
© Huisman Media

'Op dit moment zien we dat in diverse boomgaarden knoertharde appels en peren al aangepikt worden. Het lijkt erop dat vogels dit doen omdat ze op zoek zijn naar vocht', meldt Arie van Horssen van Alliance Fruit. De teeltadviseur noemt de vroege vogelvreterij als voorbeeld van indirecte droogteschade in fruit.

• Lees ook: Extreme droogte bewijst noodzaak wateraanvoer

Van Horssen zegt dat verder vooral peren last hebben van de droogte. 'In tegenstelling tot de appels, hangen de meeste perenpercelen goed vol. Voldoende vocht is hard nodig om de gewenste vruchtmaat te halen.' Volgens André Hoogendijk, adjunct-directeur van de branchevereniging KAVB, weten de meeste telers hun lelies, gladiolen en dahlia's met beregenen wel nat te houden.

Geen grote schade

Grote schade is er niet, maar die hangt de telers in de Bollenstreek wel boven het hoofd. Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft laten weten dat het overweegt een beregenings- en inundatieverbod in te stellen. Of dit ook echt gebeurt, is nog niet duidelijk.

'In de glastuinbouw krijgen de eerste bedrijven last van de droogte', zegt Guus Meis, beleidsspecialist Water en omgeving bij LTO Glaskracht Nederland. Die bedrijven hebben te kampen met watertekorten en zijn verspreid over de verschillende glastuinbouwgebieden.

Substraatbedrijven

De problemen doen zich voor bij substraatbedrijven. Die kunnen geen gebruik maken van oppervlaktewater, of ze zouden dat eerst moeten ontsmetten. Dat is echter een kostbare zaak. De meeste bedrijven hebben wel een eigen omgekeerde osmosevoorziening om gietwater te produceren, maar deze methode staat ter discussie. Volgens Meis blijkt in deze droge periode dat de glastuinbouw amper beschikt over goed ander water.

Adviesorganisatie Delphy meldt in een memo over beregening in de akkerbouw dat bij volle groei de gewasverdamping van aardappelen en suikerbieten het grootst is. Op warme en zonnige dagen loopt dit op tot 7 millimeter per hectare. Akkerbouwers beregenen vooral aardappelen, uien en peen en in mindere mate hun suikerbieten.

Het neerslagtekort loopt volgens het KNMI inmiddels op tot 250 millimeter. De droogste gebieden bevinden zich in het Oosten. Voor de akkerbouwgebieden geldt dat Flevoland een groter neerslagtekort heeft dan het Zuidwesten of Groningen en Drenthe.

Mede-auteur: Haijo Dodde

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer