Vraagtekens LTO bij gebruik zoet water dijkverzwaring Texel

LTO Noord heeft grote moeite met het gebruik van zoet water door Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier (HHNK) bij de dijkversterking op Texel.

Vraagtekens+LTO+bij+gebruik+zoet+water+dijkverzwaring+Texel
© Bert Hartman

'In de droogste juni maand in de geschiedenis is het onbegrijpelijk dat het waterschap niet zorgvuldiger omgaat met het schaarse zoete water. Dat is voor de landbouw op het eiland van cruciaal belang is', zegt LTO Noord-bestuurder Arnold Langeveld. Hij zou liever zien dat water uit de Waddenzee wordt gebruikt, maar slaagde er niet in om het waterschap daarvan te overtuigen.

Wel heeft het schap maandag het onttrekken van water uit de Texelse kanalen gestaakt. Sindsdien wordt het water uit een soort privédepot, dat van nature opwelt en waarvan ook de landbouw en een nabijgelegen bos profiteren, gebruikt. HHNK heeft een schip met zoet water voor de Texelse kust gelegd om het depot op termijn weer aan te vullen.

Droogteschade

Dat laatste is amper te controleren, vindt LTO Noord, die ook het argument van HHNK ongegrond vindt dat er door zeewatergebruik bij de dijkverzwaring verziltingsschade kan optreden. 'Nu zitten we met het risico van droogteschade, omdat we als sector zelf geen water aan het eiland mogen onttrekken', stelt Langeveld.

LTO Noord voelt zich niet serieus genomen. De teleurstelling is groot, temeer daar de landbouworganisatie doorgaans een goede verstandhouding heeft met HHNK. LTO werkt ook nauw samen aan projecten om zoet water langer vast te houden in de bodem. 'Dat staat hier dus haaks op.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer