Tomatenchlorosevirus op meer kwekerijen gevonden
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in het verspreidingsonderzoek van het tomatenchlorosevirus (ToCV) nog zeven bedrijven gevonden die zijn getroffen door de quarantaineziekte.
De zeven komen boven op de elf bedrijven die al waren gevonden voordat de NVWA het vervolgonderzoek startte. Tijdens dit spreidingsonderzoek, dat eind februari van start ging en in april is beëindigd, heeft de autoriteit zo'n veertig tomatenbedrijven in het Westland en nog eens veertig in de rest van Nederland onder de loep genomen. In twee derde van de gevallen ging het om bedrijven met belichte teelt.
De besmette bedrijven zijn gevonden in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant, waaronder het Westland en de driehoek Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek. Bij vrijwel alle kwekerijen ging het om belichte teelt. Volgens een woordvoerder van de NVWA zijn er in het oosten van het land geen besmette tomatenbedrijven aangetroffen.
Paprika en aubergine
De NVWA heeft ook 46 paprikakwekerijen en vijf auberginebedrijven onderzocht. Daar is het virus niet aangetroffen. Paprika en aubergine zijn waardplanten van ToCV.
Wat de gevolgen zijn van de nieuwe vondsten voor de status van Nederland, is nog onduidelijk. De Brusselse regels schrijven uitroeiing van het virus voor. De status op dit moment is 'aanwezig, maar maatregelen worden genomen om het uit te roeien'. Een slechtere status kan gevolgen hebben voor de export van bijvoorbeeld opkweekmateriaal.
ToCV werd in het najaar van 2017 voor het eerst gevonden in Nederland. Dat gebeurde bij drie tomatenbedrijven. Sindsdien zijn bij elkaar ruim honderd teeltbedrijven onderzocht.
Wittevlieg
ToCV is in het begin van deze eeuw aangetroffen in Zuid-Europa en in 2007 in Hongarije. De Nederlandse inzet is het virus beheersen tijdens de teelt en elimineren tijdens de teeltwisseling. De mogelijkheden daartoe lijken groter dan in de landen waar ToCV eerder is gevonden en niet is uitgeroeid. Daar betreft het deels buitenteelten waar de omstandigheden voor de wittevlieg, de enige verspreider van het virus, gunstiger zijn dan in kassen.
De bestrijding van de wittevlieg heeft prioriteit bij de aanpak van ToCV. Het virus is niet snel te vinden in het gewas. De symptomen zijn pas na vier tot zes weken zichtbaar zijn. Ook lijkt het schadebeeld veel op magnesiumgebrek.
Sectorplan
LTO Glaskracht Nederland, Plantum en GroentenFruit Huis werken in overleg met de NVWA aan een sectorplan om Nederland ToCV-vrij te krijgen, met onder andere een hygiëneprotocol.
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6155R AP
2022, P.O.A.
-
Kuhn GF10601TO
Gebruikt, P.O.A.
-
Stiga E-ride C500
Gebruikt, P.O.A.
-
Lely Splendimo 360M (1000rpm)
2018, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %