NVWA peilt spreiding tomatenvirus
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is een vervolgonderzoek gestart naar de verspreiding van het tomatenchlorosevirus (ToCV) in Nederland.
Tot en met maart bezoekt de autoriteit tachtig tomatenteeltbedrijven om te kijken of ze zijn besmet. Veertig hiervan staan in het Westland en de overige in de rest van Nederland. Het onderzoek richt zich op veertig bedrijven met belichte teelt en veertig met onbelichte productie. Daarnaast checkt de NVWA de situatie op veertig teeltbedrijven van paprika of Spaanse peper en vijf bedrijven met aubergineteelt. Paprika, Spaanse peper en aubergine zijn waardplanten van het virus.
De inventarisatie moet duidelijk maken hoe ernstig de besmetting met ToCV in Nederland is. Aan de hand hiervan en in hoeverre Nederland in staat is om het virus in 2018 te elimineren, zal de NVWA de definitieve peststatus vaststellen en doorgeven aan Brussel. De status op dit moment is 'aanwezig, maar maatregelen worden genomen om het uit te roeien'. Een slechtere status heeft gevolgen voor de export van bijvoorbeeld opkweekmateriaal. De regels van Brussel schrijven uitroeiing van het virus voor.
ToCV werd het afgelopen najaar voor het eerst aangetroffen in Nederland. Dat gebeurde bij drie tomatenbedrijven. Sindsdien zijn 28 teeltbedrijven onderzocht en heeft de NVWA op totaal elf tuinderijen het virus gevonden. Deze bedrijven liggen allemaal in het westen van het land (het merendeel in het Westland) en hebben hoofdzakelijk belichte teelt.
Bestrijding wittevlieg
ToCV is in het begin van deze eeuw aangetroffen in Zuid-Europese landen en in 2007 in Hongarije. De Nederlandse inzet is het virus beheersen tijdens de teelt en elimineren tijdens de teeltwisseling. De mogelijkheden daartoe lijken groter dan in de Europese landen waar ToCV eerder is gevonden en waar het niet is uitgeroeid. Daar betreft het deels buitenteelten waar de omstandigheden voor de wittevlieg, de enige verspreider van het virus, gunstiger zijn dan in kassen.
De bestrijding van de wittevlieg heeft prioriteit bij de aanpak van ToCV. Het virus is niet snel te vinden in het gewas, omdat de symptomen pas na vier tot zes weken zichtbaar zijn. Ook lijkt het schadebeeld veel op dat van magnesiumgebrek.
Helma Verberkt, beleidsspecialist plantgezondheid bij LTO Glaskracht Nederland, zegt dat telers met maatregelen het risico kunnen beperken. Daartoe behoren biologische bestrijding met roofwantsen en sluipwespen, de rollertrap, inzet van mycotal, wekelijks ziekzoeken, niet slepen met besmette planten en compartimentering.
Bekijk meer over:
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 5455 T3
2009, P.O.A.
-
Niemeyer RS 470 TWIN
Gebruikt, € 3.500
-
John Deere Tractor 7430 PREMIUM (LH) #376725
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5711 M Dyna-4
Nieuw, € 68.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %