Kwart melkveehouders wil meer fosfaatrechten
Ruim een kwart van de melkveehouders is het niet eens met het aantal fosfaatrechten dat ze krijgt. En meer dan 10 procent heeft zich gemeld als knelgeval. Dat blijkt uit een brief van landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft in januari meer dan 22.000 beschikkingen afgegeven waarin staat hoeveel fosfaatrechten een veehouder krijgt toegewezen. Inmiddels hebben bijna zesduizend ondernemers bezwaar gemaakt tegen deze beschikking: ze vinden dat ze te weinig fosfaatrechten toegewezen hebben gekregen.
In haar Kamerbrief schrijft Schouten dat deze boeren snel moeten weten waar ze aan toe zijn maar dat die duidelijkheid wel op basis van zorgvuldigheid moet worden gegeven. RVO doet er volgens Schouten alles aan om om de grote hoeveelheid bezwaarschriften, namelijk meer dan een kwart van het aantal beschikkingen, zorgvuldig en binnen de wettelijke termijn te behandelen. Die termijn kan met 6 weken worden verlengd.
Bezwaarschriften
Naast de bezwaarschriften hebben 61 veehouders een beroepsprocedure aangespannen en zijn er vijftien voorlopige voorzieningen aangevraagd. Ook zijn er 2.400 melkveehouders die zich hebben aangemeld als knelgeval in het kader van het fosfaatrechtenstelsel.
Schouten deelt de Kamer ook mee dat er op korte termijn geen pilot met de kringloopwijzer komt. Die werd ingetrokken toen er sprake zou zijn van grootschalige fraude in de melkveehouderij. CDA en VVD willen graag dat de pilot alsnog plaatsvindt omdat de vermeende fraude blijkt mee te vallen.
Onregelmatigheden
De minister erkent dat niet bij alle bedrijven die geblokkeerd zijn geweest in verband met de geconstateerde onregelmatigheden met het I&R-systeem sprake is geweest van opzet. 'Maar er zijn ook bedrijven waarbij dat wel degelijk het geval lijkt. Als het financieel gewin groot is, bestaat er nu eenmaal een prikkel om gegevens onjuist te registreren.'
Dit risico is volgens haar ook aanwezig wanneer de kringloopwijzer bepalend wordt voor de hoeveelheid geproduceerde mest. 'Daarbij geeft de NVWA aan dat de kringloopwijzer op dit moment nog niet te handhaven is.' De minister blijft met de sector in overleg over de Kringloopwijzer, maar voorziet niet dat op korte termijn met een pilot Kringloopwijzer in relatie tot fosfaatrechten kan worden gestart.
• Bekijk deze pdf met antwoorden op de Kamervragen voor meer informatie
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6155M CQ AT FH PTO
2021, P.O.A.
-
Gandy P45 Forage Granulaatdoseerapparaat
2015, € 950
-
New Holland T5050
2008, P.O.A.
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker Sherpa (LH) #25121
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %