'Fraude met varkens en kippen'
Varkens- en pluimveehouders geven officieel minder dieren op dan ze in werkelijkheid hebben. Dat staat in De Groene Amsterdammer van deze week. Het weekblad spreekt van regelrechte fraude.
De Groene Amsterdammer vroeg de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om een en ander op een rij te zetten. Volgens het artikel checkt de NVWA ieder jaar zo'n 3 procent van alle 7.000 bedrijven met varkens en pluimvee. Het gaat daarbij vooral om bedrijven waarvan de NVWA, na eerst een een administratieve check te hebben gedaan, denkt dat er wellicht iets aan de hand is.
De inspecteurs bezochten in de afgelopen drie jaar 539 varkens- en pluimveebedrijven. Op 227 bedrijven troffen ze te veel dieren aan. Uiteindelijk kregen 164 bedrijven een proces-verbaal.
Volgens voorzitter Eric Hubers van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP zijn deze cijfers van de NVWA helemaal niet nieuw. Hij wil verder niet reageren op het artikel, maar kaart de berichtgeving wel aan tijdens een overleg dat hij binnenkort met de NVWA heeft over de eierketen.
IPPC-bedrijven
Het artikel gaat ook in op IPPC-bedrijven. Dat zijn varkens- en kippenbedrijven met meer dan 750 zeugen, 2.000 vleesvarkens en 40.000 stuks pluimvee.
Deze bedrijven vallen in de Europese Unie onder een apart regime en worden vaker en strenger gecontroleerd op milieugebied. De Groene Amsterdammer stelt dat hier sprake is van 'grote industriële vervuilers in de landbouw'.
Volgens officiële statistieken zijn er 49 IPPC-bedrijven in Nederland. Het RIVM geeft deze aantallen door aan Brussel. De Groene Amsterdammer ontdekte dat dit aantal niet klopt. Bij navraag bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) bleek dat er 110 IPPC-boeren in Nederland zijn. Bij het overbrengen van data van het ene naar het andere bestand waren sommige codes niet omgezet.
Uit navraag van het weekblad bij de provincies blijkt dat ook de cijfers van RVO.nl niet helemaal sluitend zijn. De controlerende organisaties werken langs elkaar heen, zo oordeelt het blad.
Testcase
Tot slot noemt De Groene Amsterdammer deze 'kippen- en varkensfraude' een testcase voor landbouwminister Carola Schouten. Zij moet in Brussel immers aantonen dat Nederland streng optreedt tegen fraude om ook op lange termijn de derogatie te behouden.
Landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer willen niet reageren op de berichtgeving.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6200 (WD) #59211
Gebruikt, P.O.A.
-
VALMET 502-2
Gebruikt, € 4.500
-
Kuhn GA 6000
2000, P.O.A.
-
Massey Ferguson 6S.165 Dyna-6 Efficient
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %