Vos vreet aan motivatie weidevogelboer
De vos vreet niet alleen aan de legsels en jongen van weidevogels, maar ook aan de motivatie van boeren om door te gaan met weidevogelbeheer. Dat bleek woensdag tijdens het Weidevogelsymposium Overijssel 2018 in Zwartsluis.
Onder de aanwezigen waren ook gedeputeerde Hester Maij (CDA) en statenleden van provincie Overijssel. 'Er gaat veel gemeenschapsgeld van provincie Overijssel naar weidevogelbeheer. Het is niet zinvol als alle inspanningen en het geld teniet gedaan worden door de vos. Ik vind het belangrijk als statenlid om erop toe te zien dat het geld goed besteed wordt', stelt statenlid Wybren Bakker van D66.
'De vraag is: welke dieren willen we zien?' merkt Ben Jan Netjes op. Hij is melkveehouder en weidevogelboer op Kampereiland. 'We willen met elkaar dat weidevogels behouden blijven in het landschap. Dan kan je niet de vos zijn gang laten gaan. Dan moeten we ingrijpen.'
Knelpunten
Provincie Overijssel werkt op dit moment aan een actieplan weide- en akkervogels. Dat gebeurt samen met de agrarische collectieven en de Faunabeheereenheid. Het plan moet voor de zomer af zijn. In de aanloop daar naartoe werd het symposium georganiseerd, mede om knelpunten te bespreken met betrokkenen bij het weidevogelbeheer.
Over een ding was vrijwel iedereen het eens: er moet meer gedaan worden aan predatiebeheer. De vos is veruit de grootste boosdoener onder weidevogels. 'Het is dweilen met de kraan open.'
Hoofdpredator
Veel weidevogelboeren vinden dat ze er beter mee op kunnen houden als er niet meer wordt ingezet op predatiebeheer. Het tast hun motivatie ernstig aan. De vos is hoofdpredator, maar daarnaast hebben ook steenmarters, zwarte kraaien, dassen, egels en bunzingen het lokaal op weidevogelnesten voorzien.
Het aantal nesten dat uitkomt in Overijssel is alarmerend laag, bleek eerder al uit Overijssels onderzoek in de weidevogelgebieden Lierderbroek bij Heino, Tolhuislanden bij Nieuwleusen en het Staphorsterveld.
Beschermen
Om weidevogels beter te beschermen is meer nodig dan alleen predatiebeheer. De inrichting van het landschap is belangrijk, maar ook aandacht in het landbouwonderwijs. Volgens de bekende weidevogelboer Hessel Agema uit Friesland is er veel meer onderzoek nodig.
Minder administratieve rompslomp en de snellere uitbetaling van de beheervergoeding via de collectieven zijn ook aandachtspunten om boeren enthousiast te houden of te krijgen voor weidevogelbeheer. 'Ik ken geen ander voorbeeld waarbij je pas na een jaar krijgt uitbetaald voor je werkzaamheden', merkt een van de deelnemers op.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6155M CQ AT FH PTO
2021, P.O.A.
-
Kuhn GF8501 schudder
2006, P.O.A.
-
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger Jumbo 8010L
2016, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %