Vijftig varkenshouders via Smart Farming naar duurzamer vlees

Het Smart Farming-project van Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) is gegroeid naar nu vijftig varkenshouderijbedrijven. Deze deelnemers leveren veel data op, op grond waarvan in de bedrijfsvoering kan worden gestuurd en verbeterd.

Vijftig+varkenshouders+via+Smart+Farming+naar+duurzamer+vlees
© De Snuitgeverij

De nieuwjaarsbijeenkomst van KDV stond begin deze week in het tegen van het Smart Farming project en het verzamelen van veel data. Binnen het project krijgen op dit moment wekelijks 4.500 biggen een RFID-oormerk.

Bij ketendeelnemer slachterij Westfort komen nu wekelijks 2.000 gechipte varkens binnen. Daarvan zijn alle specificaties zoals gewicht, vader- en moederlijn, gezondheid en eventuele behandelingen bekend. Westfoort voegt daar de technische gegevens, gezondheidsbevindingen en het effect op de uitbetaling aan toe.

Meten = weten

Spreker Tijs Tobias, universitair docent en dierenarts varkensgezondheid merkt op dat 'meten weten is', maar dat het ook belangrijk is om op gestructureerde wijze met de verkregen informatie uit continu slachtbaanonderzoek aan de slag te gaan.'

'Data verzamelen kost tijd en energie. Dat moet wel wat opleveren, anders hou ik er snel mee op.'

Om dat te kunnen doen, moeten we volgens onderzoeker van de Wageningen Universiteit Henri Holster eerst weten wat de verschillende ketenpartners met de verkregen data willen. Om daarachter te komen stopte hij eind vorig jaar 25 personen waaronder vier varkenshouders, ICT- & dataspecialisten en individuele dierdata in een figuurlijke snelkookpan.

Meerwaarde

Er werd onder andere aan een visuele zeugenkaart gewerkt en de meerwaarde van het management werd in kaart gebracht. Varkenshouder Rob van der Zanden bevestigt waarom dit zo belangrijk is.

'Het verzamelen van big data zorgt nou eenmaal voor meer werk. Sinds ik meedoe aan het project moet ik van elk varken dat ik inent ook de chip scannen en de gegevens invoeren in de app. De tijd en energie die dat me kost moet me wel wat opleveren, anders houd ik er snel mee op.'

Houd moed

Volgens varkenshouder Ruth van der Haar is 'houd moed' het toverwoord, zeker in het begin. En zij kan het weten. Van der Haar was een van de eerste deelnemers aan het project. Naast het chippen en eventueel inenten van de biggen weegt zij ze ook allemaal.

'Om conclusies te kunnen trekken, moet je eerst heel veel gegevens verzamelen. Omdat ik dat al jaren doe, weet ik nu dat ik biggen onder de 1200 gram een extra powerboost moet geven zodat ze actiever worden, de uier zoeken en de biest drinken. Daardoor groeien ze harder, zijn ze vitaler en is de uitval minder.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer