Einde landbouwregeling geeft hogere btw paard
De paardenhouderij is per 1 januari 2018 geconfronteerd met een verhoging van een aantal btw-tarieven. Deze verhoging komt voort uit een wetsvoorstel betreffende de afschaffing van de btw-landbouwregeling. Die is eind december door de Eerste Kamer aangenomen.
Vanaf het moment dat duidelijk was welke gevolgen het wetsvoorstel heeft voor de paardensector, heeft de Sectorraad Paarden in opdracht van het KWPN, KFPS, Koepel Fokkerij en de FNHO er alles aan gedaan om de politiek duidelijk te maken welke gevolgen dit wetsvoorstel met zich mee brengt voor de hippische sector. Ondanks deze inzet en de vele gesprekken is het wetsvoorstel aangenomen.
Per 1 januari 2018 is de btw-regelgeving op twee belangrijke punten voor de paardensector gewijzigd. De btw-landbouwregeling en veehandelsregeling zijn afgeschaft. Verder gaan voor inseminatiediensten, drachtigheidsonderzoeken en voor bepaalde diensten van stamboeken voortaan niet meer het 6 procent-btw-tarief maar het 21 procent-btw-tarief gaat gelden.
Btw factureren
Paardenfok- en opfokbedrijven kunnen niet meer de btw-landbouwregeling toepassen, maar moeten de 'normale' btw-ondernemersregeling toepassen. Zij moeten dus voortaan gewoon btw factureren en afdragen en kunnen de hen in rekening gebrachte btw terugvragen.
Paardenhandelaren kunnen niet meer de btw-veehandelsregeling toepassen, maar moeten de normale btw ondernemersregeling toepassen. Zij moeten dus voortaan gewoon btw factureren en afdragen en kunnen de hen in rekening gebrachte btw terugvragen.
Teruggave
Bedrijven die tot 1 januari 2018 de btw-landbouwregeling of de btw-veehandelsregeling toepasten, komen mogelijk nog wel in aanmerking voor een teruggave van btw over voorgaande jaren (de zogenoemde 'herziening'), meldt de Sectorraad Paarden.
Hengstenhouderijen en inseminatiestations moeten voor de inseminatiediensten, waaronder ook embryospoeling en –transplantatie, het 21 procent-btw-tarief hanteren. Voor de levering van het sperma en een embryo geldt nog wel het 6 procent-btw-tarief. Ook voor drachtigheidsonderzoeken geldt het 21 procent-btw-tarief.
Facturering
Stamboeken moeten over de specifieke stamboekdiensten (zoals inschrijving, registratie, keuring) het 21 procent-btw-tarief in rekening brengen. De betreffende bedrijven/organisaties doen er goed aan om direct in overleg met hun accountant/boekhouder/adviseur na te gaan welke aanpassingen nodig zijn in facturering, administratie en btw-aangifte, zodat naheffingen achterwege blijven.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Burma 11-275
Gebruikt, € 1.500
-
Valtra T234A
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger TOP 962C dubbele hark
2023, P.O.A.
-
Lely Splendimo 320FC
2014, € 8.850
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag12° / 11°90 %
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %