Partijen slaan handen ineen tegen nitraatuitspoeling
LTO, Interprovinciaal Overleg, de vereniging van waterbedrijven Vewin en de ministers van LNV en Infrastructuur en Waterstaat hebben de handen ineen geslagen. Samen hebben ze een bestuursovereenkomst gesloten om de uitspoeling van nitraat in grondwaterbeschermingsgebieden terug te dringen.
Doel van de overeenkomst is om in circa 40 grondwaterbeschermingsgebieden de waterkwaliteit zodanig te verbeteren dat voldaan wordt aan de wettelijke norm voor nitraat. De bestuursovereenkomst treedt op 1 januari 2018 in werking.
Op basis van de Nitraatrichtlijn geldt een streefwaarde van 50 mg/l nitraat in grondwater. Bij veel grondwaterwinningen, waar water opgepompt wordt om drinkwater van te maken, wordt nu te veel nitraat aangetroffen.
Uitspoelingswater
Berekeningen laten zien dat in circa 40 grondwaterbeschermingsgebieden de nitraatnorm in het uitspoelingswater uit de wortelzone op termijn wordt overschreden of dreigt te worden overschreden.
Met het huidige generieke beleid wordt de kwaliteit van het grondwater verbeterd, maar nog niet overal voldoende. Extra inzet is nodig. Daarbij is niet gekozen voor aanscherpen van regels, maar voor een benadering gebaseerd op beter bodembeheer en vakmanschap van de boer.
Waterkwaliteit
De afspraken moeten niet alleen leiden tot een betere waterkwaliteit maar passen ook in een goede landbouwpraktijk en helpen grondgebruikers bij het behalen van positieve financiële bedrijfsresultaten.
Afgesproken is onder meer dat per gebied gezamenlijk geanalyseerd wordt hoe hoog nitraatconcentraties zijn, wat de oorzaken daarvan zijn en welke maatregelen genomen worden om deze concentraties te verlagen.
Ook oog bedrijfsresultaat
Samen met boeren wordt nagedacht over hoe dagelijkse werkzaamheden en bewerking van het land anders kunnen, zodat de nitraatnormen worden gehaald en daarnaast goede bedrijfsresultaten bereikt kunnen worden. Vanuit het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer ondersteunen bedrijfsadviseurs de boer in het implementeren van maatregelen die passend zijn voor het bedrijf.
Er wordt daarbij voortgebouwd op succesvolle lopende initiatieven in de regio zoals Vruchtbare Kringloop in Gelderland en Boeren voor Drinkwater in Overijssel, waarbij de nitraatuitspoeling is verminderd en de gewasopbrengsten zijn toegenomen.
Succesvol
In deze projecten werken provincies, landbouworganisaties en de drinkwatersector al succesvol samen. Ook in Noord-Brabant en Limburg heeft een gezamenlijke aanpak tot een verbetering van de waterkwaliteit geleid. Ambitie is om deze succesvolle projecten verder uit te bouwen over de 40 gebieden.
De overeenkomst is een onderdeel van het 6e Actieprogramma Nitraatrichtlijn. De aanpak is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Regelmatig zal de voortgang worden geëvalueerd, voor het eerst in 2019. Bij onvoldoende voortgang dreigt alsnog aanscherping van regels. Begin 2018 wordt bekend in welke gebieden de aanpak van start gaat.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (SB) #49806
Gebruikt, € 3.289
-
John Deere Tractor 6215R (WD) #31146
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor, compact 4066R (WD) #274711
Gebruikt, P.O.A.
-
Valtra T190
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %