Rabobank verwacht eveneens melkprijsdaling

De Rabobank verwacht dat de melkprijs in het eerste halfjaar van 2018 daalt door de lagere mondiale prijzen voor basiszuivelproducten en termijncontracten. Eerder deze week meldde ook ABN Amro een lagere melkprijs voor volgend jaar.

Rabobank+verwacht+eveneens+melkprijsdaling
© ©TWAN WIERMANS FOTOGRAFIE

Rabobank verwacht verder dat in Nederland de melkproductie daalt door de fosfaatwetgeving. In het vierde kwartaal 2018 komt er ook een omslag in de nu nog stijgende Europese melkproductie. De daling is een reactie zijn op de dalende melkprijzen en lagere marges in 2018 en hogere referentiemaanden in 2017, aldus de Rabobank in haar Kwartaalbericht Zuivel.

Wereldwijd stuwde de melkprijs de melkproductie in het derde kwartaal van 2017 omhoog vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2016: een stijging van 2,2 procent in de grootste exportregio's en 2,6 procent in Europa door hogere melkprijzen, gunstige weersomstandigheden en goede (ruw)voerposities. In Nederland bleef de melkproductie in het derde kwartaal van dit jaar al 1,1 procent achter op de productie van 2016.

Omslag

Door de huidige positieve marges en de lagere referentiemaanden houdt de groei van melkproductie in de grootste exportregio's nog aan tot en met het derde kwartaal van 2018, aldus sectorspecialisten Richard Scheper en Marijn Dekkers.

Marijn Dekkers, sectorspecialist bij Rabobank

Meer melken met een plan is geen probleem, melken zonder rechten is een risico.

Scheper: 'In het derde (0,0 procent) en vierde (-1,5 procent) kwartaal van 2018 verwachten we een omslag in de Europese melkproductie ten opzichte van de tweede helft van 2017, als reactie op de dalende melkprijzen in het eerste halfjaar van 2018, lagere marges en hogere referentiemaanden.'

Fosfaatrechten

Ook de invoering van de fosfaatrechten heeft invloed op de melkproductie en -prijs. Dekkers: 'Voor melkveehouders is het belangrijk om hun fosfaatruimte en fosfaatproductie voor geheel 2018 in kaart te brengen, inclusief de impact van een verhoging van de melkproductie per koe. Zo kunnen gedwongen fosfaataankopen, melkproductiedalingen of koeslachtingen in de tweede helft van 2018 voorkomen worden.'

Daarbovenop hebben melkverwerkers volgens hem voor een optimale verwaarding van de aangeleverde melk ook baat bij een stabiele aanvoer om hun productiecapaciteit te benutten. Actuele noteringen voor opties laten zien dat de vraag naar fosfaatrechten groot is.

Terugverdienen

De Rabobank raadt melkveehouders verder aan te bepalen bij welke prijsniveaus investeringen nog terugverdiend kunnen worden. Vooraf is het verstandig duidelijk te hebben wat de belastingdruk over 2017 is, welke buffer nodig is alvorens te investeren met de actuele liquiditeit.

Het wordt zaak al snel het gemaakte productie- en fosfaatplan voor 2018 ten uitvoer te brengen, aldus Dekkers. 'Meer melken met een plan is geen probleem, melken zonder rechten is een risico.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer