Studieclub maakt boerinnen enthousiast

Verdiepen in de bedrijfsvoering in de veehouderij en gezelligheid gaan prima samen, blijkt tijdens een bijeenkomst van de kersverse Boerinnenstudieclub Noord-Holland. Sasja Giezenberg, zelf partner van een melkveehouder in Barsingerhorn, zag behoefte aan zo'n club en richtte er dit jaar prompt één op.

Studieclub+maakt+boerinnen+enthousiast
© George Hoeberechts

Studie- of gezelligheidsclubs voor vrouwen van melkveehouders zijn er wel, maar in de Kop van Noord-Holland bleek een studieclub voor een brede groep partners van melkveehouders toch lastig te vinden.

Een gemis, vond Sasja Giezenberg uit Barsingerhorn. Ze vroeg in een Facebookgroep voor boerinnen of er animo voor zou zijn. In anderhalve week meldden zich al veertien belangstellenden en op 18 april is een kennismakingsbijeenkomst gehouden in Lambertschaag.

Die mondde uit in de oprichting van de studieclub met zeventien leden. 'We vroegen ons die avond na de oprichting af of het niet handig zou zijn een bestuur te hebben om het organiseren makkelijker te maken. In tien minuten tijd was dat ook geregeld, omdat er meteen vijf enthousiast waren om de taken op te pakken', zegt voorzitter Giezenberg.

We willen verdiepen, maar zoeken ook saamhorigheid

Sasja Giezenberg, voorzitter Boerinnenstudieclub Noord-Holland

Verdiepen

Voor Giezenberg is de studieclub een extra middel om zich in de melkveehouderij te verdiepen. Ze werkt mee op het bedrijf van haar partner Marcel. Vooral de verzorging van de kalveren is haar klus.

Ook volgt ze de Sprint-Training in Leeuwarden, speciaal voor mensen zonder achtergrond in de melkveehouderij. De training is onderdeel van het Dairy Training Centre, een trainingscentrum voor de melkveehouderij- en melkverwerkingssector.

Begrijpen

De studiegroepvoorzitter heeft namelijk haar eigen baan in de kinderopvang. 'Ik kom niet uit de melkveehouderij, maar ik wil graag weten wat er allemaal bij zo'n bedrijf komt kijken. Zo leer ik het begrijpen en kan ik beter met mijn partner praten.'

Haar studiegroepsgenoten zijn vooral op zoek naar gelijkgestemden. Vrouwen die precies begrijpen in welke situatie ze zitten. 'Uit een enquête onder de leden blijkt namelijk dat ze zich willen verdiepen in de bedrijfsvoering, maar dat ze ook graag ervaringen willen delen met elkaar', zegt Giezenberg.

'Wonen en werken op een boerenbedrijf is namelijk iets heel anders dan in een rijtjeswoning in de stad. We merken dat ons sociale netwerk buiten de agrarische sector dat soms lastig begrijpt.'

Uitdaging

Wie denkt dat de leden bij elkaar gaan zitten om te klagen, heeft het mis. Ze erkennen dat het vaak een uitdaging is om boer te blijven en dat de agrarische sector onder druk staat, maar ze benadrukken liever de mooie kant van het vak.

'Het is soms moeilijk te accepteren dat er negatief naar de sector wordt gekeken, vooral omdat het geen gewone baan is. Het is een manier van leven. Daarom is het fijn om saamhorigheid te ervaren.'

Alle leden komen uit de melkveehouderij, ook de schapen- en de geitenhoudster die deel uitmaken van de groep. Dat is ook de enige voorwaarde, want het bestuur denkt dat aan leden uit andere agrarische takken te veel moet worden uitgelegd.

Kalverbedrijf

Bij het jongste bedrijfsbezoek aan een bedrijf met vleeskalveren in Ter Aar, in Zuid-Holland, was de saamhorigheid duidelijk merkbaar. Corrine Noordam nam het hele gezelschap vorige week op sleeptouw door haar kalverbedrijf. 'De hoge opkomsten bij onze bijeenkomsten hopen we vol te houden', zegt Giezenberg.

De leden van de Boerinnenstudieclub Noord-Holland wilden graag weten wat er met de kalveren gebeurt, als die zijn opgehaald bij het eigen bedrijf. 'Je probeert die dieren zo goed en gezond mogelijk mee te geven aan de transporteur, maar we weten eigenlijk amper wat vervolgens met de kalveren wordt gedaan', aldus een van de vrouwen. De meeste studiegroepleden zijn verantwoordelijk voor de verzorging en opfok van het jongvee.

Export

Noordam heeft een bedrijf voor circa negenhonderd vleeskalveren, die op gewicht worden gebracht voor de export. Ze heeft ook 'startkalveren', die na tien weken naar vleesverwerkers in Spanje en andere Europese bestemmingen gaan.

Wat kunnen wij doen om de kalveren zo goed in de vleesveeketen te krijgen, wilde de groep vrouwen weten. 'Verkeerd drinkgedrag zorgt voor de meeste problemen. Geef geen melk met de slang, maar gebruik liever de speen om de zuigreflex op te wekken', antwoordde Noordam.

Speen

In eerste instantie krijgen alle kalveren bij Noordam melk via de speen. 'Daarna uit de trog, maar knoeiers houden de speen tot ze weer weggaan.'

Tentego-kalvervoerpecialist Arno Verberkt, ook aanwezig, benadrukte het belang van biest bij de start. 'Zonder biest bouwt het kalf geen weerstand op.' Voor de meeste leden was dat geen nieuws. Zijn advies om biest desnoods met een sonde toe te dienen, viel niet in goede aarde. 'Ik weet het, ethisch lastig.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / -2°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer