Klimaat verlengt leverbotseizoen
Als gevolg van de hoge temperaturen en meer neerslag in het najaar kan leverbot langer voor besmettingen zorgen. Rundveehouders moeten extra alert zijn, omdat er een verband is met salmonella.

Dat stelt Lammert Moll van de Werkgroep Leverbotprognose. Volgens hem kan de leverbot zich in de slak doorontwikkelen zolang de temperatuur rond de 9 tot 10 graden boven nul blijft schommelen. 'Een nachtvorstje zoals begin deze week heeft hier geen invloed op.'
Moll kijkt terug op een gunstig leverbotseizoen. De laatste maand is, als gevolg van het vochtige weer en de relatief hoge temperaturen, een toename van leverbotslakken gezien, een tussengastheer waarin de leverbot zich vermeerdert.
Weiland
'Die vermeerdering stopt bij lage temperaturen. Bij de huidige weersomstandigheden stopt de vermeerdering in de slakken niet en is er meer kans dat besmettelijke cysten op het weiland worden afgezet die voor een besmetting bij runderen, schapen of geiten kunnen zorgen.'
Hoewel de temperaturen relatief hoog zijn, is het te koud om water te verdampen. 'Percelen blijven vochtig en dat zijn ideale omstandigheden voor leverbotslakken. Het is niet wenselijk om schapen op natte percelen te laten weiden.'
Prognose
De Werkgroep Leverbotprognose monitort van maart tot en met november de ontwikkeling van de leverbotslakken. 'We verwachten de definitieve prognose rond 1 december. Een volgende prognose komt in het voorjaar, voordat de koeien naar buiten gaan. Bij hogere temperaturen blijven we de ontwikkeling van de leverbot ook in de wintermaanden volgen', zegt Moll.
Twee jaar geleden was er een zachte winter en bleven de leverbotlarven zich langer doorontwikkelen en konden meer besmettelijke cysten in de winter en het voorjaar vrijkomen. Voor schapen en geiten kan een infectie dodelijk aflopen. Bij runderen uit de infectie zich in een dalende melkgift en minder groei.
Plan van aanpak
Het is daarom goed om het vee te controleren op leverbot en afhankelijk van de uitslag in overleg met de dierenarts een plan van aanpak op basis van preventieve maatregelen of een behandeling in te zetten.
Volgens GD verdient een goede leverbotaanpak ook voor melkveebedrijven veel aandacht. Salmonella en leverbotinfecties komen vaak samen op een rundveebedrijf voor. Hiervoor zijn twee verklaringen. Salmonella en leverbot komen relatief vaak voor in waterrijke gebieden en een leverbotinfectie verhoogt de gevoeligheid van het rund voor salmonella. Hierdoor hebben koeien met een chronische leverbotinfectie een grotere kans om salmonelladrager te worden dan runderen zonder een leverbotinfectie.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6120M (BS) #691687
Gebruikt, P.O.A.
-
Gewichtblok 450 KG ECO
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6534 (MD) #4389
Gebruikt, P.O.A.
-
Lely Splendimo 900MC vlindermaaier
2015, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag14° / 3°10 %