Geld is niet eetbaar
Het bericht dat de insectenpopulatie in Duitsland in dertig jaar tijd met driekwart is afgenomen stond vorige week op alle voorpagina's. Voor Nederlandse natuurgebieden zou eenzelfde achteruitgang gelden.
De precieze oorzaak is nog niet bekend, al deed het NOS-journaal wel een suggestie door tijdens het item een trekker door het beeld te laten rijden. Woorden zonder woorden.
Natuurlijk wordt er met een beschuldigende vinger richting landbouw gewezen. Verlies van leefgebied, monoculturen en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zullen de populaties immers niet doen groeien. En ook al is er nog niets bewezen; vast staat wel dat insecten al bij een lage concentratie pesticiden gedesoriënteerd raken, geen partner kunnen vinden en minder eitjes leggen.
Nu zal ik de laatste zijn die rouwt om minder muggen, wespen, motten - meer allesomvattend: alles wat steekt en kriebelt. Met mijn schoenzool zal ik ook hebben bijgedragen aan de afname van vele soorten. Maar als de kranten me de afgelopen weken iets duidelijk hebben gemaakt, is het dat we helaas niet zonder ze kunnen. Denk aan de voedselkringloop, de bestuiving van gewassen.
Daarom stoort het me als LTO een passieve houding aanneemt en oproept de onderzoeksresultaten naar de oorzaak af te wachten - dat duurt wellicht nog jaren. Ook de organisatie weet heus nu al dat de groene woestijnen, glyfosaat en neonicotinoïden niet onschuldig zijn.
Eigenlijk krijgen we steeds meer signalen van de natuur dat we als mens bezig zijn de aarde kapot te maken. Ze schrééuwt het uit, maar we lijken het vanwege onze economische belangen niet te willen horen. Een Indiaans gezegde slaat de sarcastische spijker op de kop: 'Pas als de laatste boom geveld en de laatste vis gevangen is, zal de mens beseffen dat geld niet eetbaar is.'
Biodiversiteit klinkt als een toverwoord, een oplossing. In deze leer ik veel van mijn collega's: ze zaaien bloemenstroken langs de akkers, zetten lieveheersbeestjes in in de strijd tegen bladluis, verbouwen gevarieerde gewassen - elk jaar op een ander stuk grond.
Maar laat ik niet naïef zijn. Als er al zoveel discussie is over het wel of niet verbieden van glyfosaat, dan is het te romantisch om te denken dat elke boer zijn productie en werkwijze aanpast voor de hommel en zijn vriendjes. Al zou een bloemenstrook rondom ieder erf moeten lukken. Zaait u mee?
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fendt 718S4 ProfiPlus RTK
2018, P.O.A.
-
Stiga E-ride C500
Gebruikt, P.O.A.
-
Cappon 2 schaar wentelploeg
Gebruikt, P.O.A.
-
Burma 11-275
Gebruikt, € 1.500
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %