'Sierteeltverkoop groeit in Azië en online'

De verkoop van bloemen en planten groeit de komende tien jaar vooral online en in Azië. Dat voorspelt de Rabobank.

%27Sierteeltverkoop+groeit+in+Azi%C3%AB+en+online%27
© William Hoogteyling

In 2027 kopen consumenten wereldwijd voor 100 miljard Amerikaanse dollar aan bloemen en planten. Dat is een van de voorspellingen die de Rabobank doet in het rapport 'Volop kansen voor de Nederlandse sierteelt', dat vorige week is gepubliceerd. Hierin schetst de bank de ontwikkelingen in de sierteeltketen voor de komende tien jaar.

Als de aanname van de bank juist is, wordt dan zo'n 30 miljard dollar meer aan bloemen en planten uitgegeven dan nu het geval is. De grote aanjager voor de groei is Azië. Daar dijt de sierteeltmarkt in de komende tien jaar met 80 procent uit, terwijl die in Europa en Noord-Amerika met ieder 20 procent een veel kleinere stap nemen.

Nederlandse telers

Nederlandse telers zullen amper van deze Aziatische wasdom profiteren. 'Intercontinentaal transport van eindproducten is in de sierteelt geen duurzaam bedrijfsmodel, juist ook door de toenemende eisen aan de footprint voor bloemen en planten', staat in het rapport. Lokale telers zullen om die reden aan de vraag voldoen.

Het Nederlandse bedrijfsleven kan vooral inspelen op de groeimarkt door hoogwaardig uitgangsmateriaal, technologie, kennis en diensten te leveren

Arne Bac, sectorspecialist tuinbouw bij Rabobank

Dat wil niet zeggen dat het Nederlandse bedrijfsleven niet zou kunnen profiteren van de ontwikkelingen op de Aziatische sierteeltmarkt. 'Zij kunnen vooral inspelen op de groeimarkt door hoogwaardig uitgangsmateriaal, technologie, kennis en diensten te leveren', zegt Arne Bac, sectorspecialist tuinbouw bij de Rabobank.

Europese markt

In de ogen van de Rabobank kunnen Nederlandse kwekers wel profiteren van de verdere ontplooiing van de Europese markt. Die breidt jaarlijks met 2 procent uit in de komende tien jaar, onder andere doordat jongeren, die nu nauwelijks kopen, meer geïnteresseerd raken in sierteeltproducten en ouderen, die al kochten, meer hebben uit te geven.

De sierteeltsector kan de vergrijzing verzilveren, zoals de Rabobank het verwoordt, door aan te haken op de behoefte van ouderen om in hun directe leefomgeving sfeer en beleving te creëren.

Verstedelijking

Verder leidt de verstedelijking tot vraag naar vergroening, staat in het rapport. 'Wij zien kansen voor consortia van architecten, aannemers en plantleveranciers die turnkeyprojecten ontwikkelen. Vooral bedrijven met (vaste) tuinplanten en groene potplanten kunnen hiervan profiteren. Voor bloeiende potplanten is deze trend ook van belang, voor snijbloemen op het eerste gezicht wat minder.'

De bank stelt dat de toekomst in onlineverkoop zit. Op basis van groeicijfers van webshops, zoals Interflora, Fleurop, Topbloemen.nl en Euroflorist, verwacht de Rabobank dat het aandeel in 2027 is toegenomen tot 30 procent. Het ligt nu op ongeveer 7 procent in Europa.

Drie hoofdketens

Onder andere door de bloei van de onlineverkoop voorziet Bac dat er grote veranderingen komen in de organisatie van de keten en van de bedrijven daarin. Volgens hem ontstaan er drie hoofdketens.

De eerste richt zich op de bijzondere beleving van de consument bij de aanschaf van een bos bloemen of potplant. Deze al bestaande keten wordt gevormd door de bloemist, de gespecialiseerde handel en het teeltbedrijf dat zich richt op het product. In deze keten blijft de veiling zijn huidige rol vervullen.

Retail

De tweede keten specialiseert zich in het beleveren van grote retailklanten. Massaproductie, schaalgrootte en standaardisatie zijn kernwoorden. Grote teeltbedrijven of telersverenigingen, al dan niet samenwerkend met een serviceprovider, die grote orders kunnen invullen, spelen hierin een rol.

De derde keten stelt zich in op de onlineverkoop. Een logistieke dienstverlener zorgt in deze ketting ervoor dat het juiste product met de juiste specificaties snel en direct van het teeltbedrijf naar de consument gaat. Teeltbedrijven zullen hun strategie en bedrijfsorganisatie moeten aanpassen op een van deze ketens, aldus de bank.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / -2°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer