Duitse teler plukt dit jaar helft minder appels

De Duitse appeloogst is dit jaar ongeveer de helft van vorig jaar. Dat blijkt uit de oogstcijfers voor 2017 die vorige week tijdens de Prognosfruit-conferentie in het Spaanse Lleida zijn bekendgemaakt.

Duitse+teler+plukt+dit+jaar+helft+minder+appels
© Vidiphoto

De appeloogstraming voor de Bondrepubliek is 555.000 ton, ofwel 46 procent kleiner dan vorig jaar. Ten opzichte van het meerjarig gemiddelde is de teruggang 47 procent. Duitsland is daarmee een van de landen in de Europese Unie (EU) die het sterkst zijn getroffen door de nachtvorst eind april en begin mei van dit jaar.

Het verlies is per regio verschillend. Rond de Bodensee is de krimp zo'n 65 procent en in het Rijnland valt de productie de helft kleiner uit dan vorig jaar. Producentenorganisaties in het oosten van Duitsland en in de Nederelbe-regio melden een min van 30 tot 35 procent.

Elstar

Duitse telers plukken dit jaar naar verwachting 129.000 ton Elstar, het belangrijkste appelras in de Bondsrepubliek. Dit is 35 procent minder dan in 2016. De krimp bij Jonagold en Jonagored is het grootst: respectievelijk 59 en 57 procent. De oogstverwachting voor beide rassen is 50.000 ton. De Duitse productie van Braeburn halveert naar 52.000 ton, blijkt uit de cijfers die vorige week zijn gepubliceerd.

De kleinere Duitse appeloogst biedt voor ons land perspectief op de Duitse markt

Nederlandse Fruittelers Organisatie

Het Duitse marktbureau AMI in Bonn voorziet dat prijzen door de magere Duitse oogst zullen stijgen. Duitse consumenten betaalden in 2016 gemiddeld 1,39 euro voor een kilo appels. AMI zegt dat in 2017 zeker het prijsniveau van 2013 wordt gehaald. Toen hadden Duitse telers eveneens een slecht oogstjaar en lag de doorsnee kiloprijs op 1,53 euro. Dat de prijs dit jaar hoger uitkomt, lijkt het marktbureau waarschijnlijk. Prijzen 'op het hout' liggen al hoger dan vorig seizoen.

Nederland

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) zegt dat het voor Nederland van belang is dat de Duitse appeloogst veel kleiner uitvalt. 'Dat biedt voor ons land perspectief op de Duitse markt.' Onder andere bij het ras Elstar.

Nederland is dit jaar goed voor 40 procent van de Elstar-productie in de EU. De oogst in Nederland valt iets meer dan 20 procent kleiner uit dan vorig jaar, terwijl de totale EU-oogst van dit ras met 267.000 ton 30 procent lager wordt geraamd. Ook voor Jonagold en Jonagored lijken de marktperspectieven gunstig.

Duitsland is niet het enige land dat is getroffen door de vorst in het voorjaar. De appelproductie in grootmachten als Italië en Polen hebben ook te lijden gehad van extreme weersomstandigheden. De Nederlandse appeloogst valt een kwart lager uit en die in België bijna 70 procent. De totale EU-appelproductie blijft met 9,34 miljoen ton 21 procent achter bij 2016.

Peren

De Europese perenoogst is met 2,15 miljoen ton nagenoeg net zo groot als in het afgelopen jaar, blijkt uit de Prognosfruit-cijfers. Het voor Nederland belangrijke ras Conference verliest wel terrein: zo'n 7 procent is de profetie. Nederland en België nemen 65 procent van de Conference-oogst voor hun rekening, waarbij volgens de NFO de relatief hoge productie in België opvalt.

Europese Conference-telers plukken 844.000 ton dit jaar. Abate Fetel is daarna het grootste ras. Deze in Zuid-Europa geproduceerde peer komt tot een tonnage van 332.000, wat 12 procent meer is dan in 2016.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer