Topigs Norsvin: meer samenwerken in de keten
Om uit varkensgenetica te halen wat erin zit, moet meer worden samengewerkt in de keten. Voor Topigs Norsvin zijn dat leveranciers van veevoer in het bijzonder, geeft Jean-Marie van Oort, directeur van Topigs Norsvin Nederland en Varkens KI Nederland aan.
Ter illustratie haalt Van Oort de TN70 aan, een zeug die vruchtbaarheid combineert met speenvermogen en prima vleesvarkenseigenschappen. Dit is een zeug met enorm veel potentie, stelt hij. Maar doorloopt die niet de juiste opfok of wordt die niet goed gevoerd, dan komt dat er niet uit.
Moderne foklijnen stellen meer eisen aan het management van de ondernemer dan de oudere foklijnen. Sluit dat niet goed genoeg op elkaar aan, dan is de kans dat er in de stal wat misgaat groter, beaamt Van Oort.
Vijf richtingen
Fokkerijorganisatie Topigs Norsvin onderscheidt in het onderzoek dat ze doet vijf richtingen waarvan voer en voerefficiëntie er één is. Die heeft een kennisgroep waar bijvoorbeeld Agrifirm en het Noorse Felleskjøpet deel van uitmaken. De kennisgroep moet inzichten leveren waarmee gerichter kan worden geanticipeerd op deelmarkten.
'Fokken op een iets vetter varken gaat ten koste van voerefficiëntie. De vlees-vetverhouding kun je ook beïnvloeden door aan het einde van de mestperiode anders te voeren. Met voeding en management kun je veel sturen.'
In transitie
Topigs Norsvin zit volop in de transitie van met name Topigs 20 naar TN70, een zeug die beter aansluit bij de eisen die aan een modern varken worden gesteld. Van Oort noemt een hoge bigoverleving en een lage CO2-footprint.
De VS, Brazilië en Spanje zijn al helemaal over op TN70. In Nederland bestaat aan het einde van dit jaar bijna de helft van de uitgeleverde opfokzeugen uit TN70. De bedrijven die in augustus 2015 als eerste TN70-zeugen ontvingen, zijn dan helemaal overgeschakeld op TN70.
Voeren
Het voeren van TN70-gelten en -zeugen luistert nauw. De TN70 is in staat gemiddeld veertien tot vijftien biggen per worp te spenen, met een gemiddeld geboortegewicht van meer dan 1,4 kilo. 'Dat stelt andere eisen aan hoe je zo'n zeug voert. Dat bewustzijn groeit', stelt Van Oort vast.
Van de geleverde vleesvarkens is op dit moment 10 procent afkomstig van een TN70-zeug. 'Maar we staan op het punt van een doorbraak', zegt Van Oort. De TN70 kan in alle segmenten worden ingezet. De keuze van de eindbeer moet daarop worden afgestemd. 'De slachterij was de grote sorteerinstallatie, maar we gaan naar de boerderij als voorsorteerinstallatie.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Stiga PARK 500 W
Nieuw, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6145R (MG) #31149
Gebruikt, P.O.A.
-
Krone 1302-12T getrokken schudder
2006, P.O.A.
-
John Deere Tractor, compact 2032R (RL) #26325
Gebruikt, € 38.950
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %