Afzet bloemen en planten in buitenland dijt uit
De Nederlandse export van bloemen en planten is in de eerste helft dit jaar met 6,5 procent gestegen. Dat blijkt uit de statistieken van Floridata.
Tot en met juni lag de uitvoerwaarde van sierteeltproducten op 3,4 miljard euro. De Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) meldt daarbij dat de sierteeltexport voor het dertiende achtereenvolgende kwartaal een plus vertoont. De kwartaalomzet (april-juni) was met bijna 1,8 miljard euro de hoogste ooit.
Dat was niet te danken aan de laatste maand van het kwartaal. In juni was de exportwaarde vergelijkbaar met vorig jaar, maar richting Engeland en Frankrijk viel de uitvoer terug. Mooi weer in grote delen van Europa belemmerde de afzet deze maand, stelt Floridata.
Britse pond
Naast de krimp in Engeland door de gezakte koers van het Britse pond viel in juni de bloemen- en plantenexport naar Frankrijk tegen. Die daalde met 9 procent ten opzichte van juni 2016. De groei in dit exportland – na Duitsland en Groot-Brittannië staat Frankrijk op een derde plaats – viel daardoor terug van 3 procent tot bijna 1 procent. De verkopen voor de Franse Moederdag eind mei waren teleurstellend en de verkiezingen brachten onrust met zich mee, waardoor het consumentenvertrouwen zakte, weet de VGB.
Er zit voor Nederlandse bloemen en planten nog potentieel in de Poolse markt
Volgens de koepelorganisatie voor handelaren in bloemen en planten is de exportgroei in de eerste helft van dit jaar te danken gunstigere bloemendagen dan vorig jaar. Verder speelt de verbeterde economische situatie in de meeste afzetlanden een rol en leverden bloemen en planten doorsnee hogere prijzen op dan in 2016. De verkoopplus bij bloemen is met 8 procent groter dan bij planten (plus 5 procent).
Polen
Door een toename van de sierteeltexport naar Polen met 27 procent is dit land België voorbijgestreefd op de ranglijst van afzetbestemmingen. Polen schommelde de afgelopen jaren rond de tiende plek, maar staat nu vijfde.
'De economie groeit naar verwachting met 4 procent, de werkloosheid daalt en het consumentenvertrouwen is stevig. Er zit voor Nederlandse bloemen en planten nog potentieel in de Poolse markt', zegt Martijn Homan, de Nederlandse landbouwraad in Warschau. 'Wellicht is dit een reden om de focus van de Nederlandse promotie door organisaties als Bloemenbureau Holland te heroverwegen', geeft hij aan.
180 miljoen euro
Nederlandse handelsbedrijven voerden vorig jaar voor 180 miljoen euro aan bloemen en planten uit naar Polen. Dit kwam overeen met 3,1 procent van de totale sierteeltuitvoer. Als de groei het hele jaar standhoudt, zal de exportwaarde aan het einde van dit jaar uitkomen op bijna 230 miljoen euro. Het is niet de eerste keer dat de bloemen- en plantenuitvoer naar Polen een sprong maakt. Dat gebeurde ook al in 2008 en in 2014.
Nederlandse exporteurs zijn positief over de sierteeltexport in de tweede helft van dit jaar. 'Met een breed assortiment afkomstig uit alle werelddelen en sterke logistieke service kunnen zij alle landen dagelijks beleveren', stelt de VGB.
Halfjaarcijfers veilingen
Niet alleen de export laat in de eerste helft van dit jaar een plus zien, ook de omzetcijfers van de veilingen zijn gestegen. Royal FloraHolland heeft in die periode 1,7 procent meer omgezet. De teller stond aan het einde van de maand juni op 2,55 miljard euro. De groei blijft daarmee achter bij de begroting: FloraHolland heeft de doelstelling om in 2017 een omzet te behalen van 4,8 miljard euro.
Een betere verkoop van kamerplanten en tuinplanten ligt ten grondslag aan de plus bij FloraHolland. De verkoopwaarde van snijbloemen is nagenoeg hetzelfde als in de eerste helft van 2016. De klokomzet is in het afgelopen halfjaar iets gezakt naar een aandeel van 45,6 procent.
Plantion
De omzet van Plantion steeg in de eerste zes maanden van 2017 met 0,5 procent. Die ontwikkeling is vergelijkbaar met de eerste helft van 2016. Bemiddeling, groencentrum en Plantion Digitale Marktplaats (PDM) presteren boven verwachting, maar de klok blijft iets achter.
Veiling Rhein-Maas in het Duitse Herongen heeft in de eerste helft van dit jaar meer dan 200 miljoen euro omgezet. Dat gebeurde voor het eerst sinds de oprichting in november 2010.
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167 (ZOB) #65691
Gebruikt, € 5.247
-
Massey Ferguson RK 451 DN
2023, € 8.500
-
Fendt 313 Vario Profi S4
2016, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6175R (LH) #25848
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %