Omslachtige stalbeoordeling remt innovaties
Het systeem van stalbeoordelingen door de Technische adviescommissie Regeling ammoniak en veehouderij (TacRav) kan beter. Stalsystemen die de emissie van ammoniak, fijnstof en geur reduceren moeten sneller beschikbaar komen voor veehouders.
'De pluimveehouderij staat de komende jaren voor twee belangrijke uitdagingen', zegt Eric Hubers, net herbenoemd als voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP. 'We moeten blijven werken aan het dierenwelzijn. Daarin is al een grote slag gemaakt. Maar dat heeft er helaas wel voor gezorgd dat we nu met de problematiek rondom fijnstof worden geconfronteerd. En dat is dan meteen de volgende uitdaging waar we voor staan.'
Sinds begin juni is ook duidelijk waar die uitdaging uit bestaat. De uitstoot vanuit bestaande stallen moet binnen tien jaar met de helft worden verlaagd. Voor nieuwe pluimveestallen gaat een reductie-eis van 70 procent gelden, zo stond in een Kamerbrief van de staatssecretarissen Martijn Van Dam (Economische Zaken), Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) en Martin van Rijn (Volksgezondheid).
Forse opgave
'Een forse opgave', zegt Hubers, die namens de sector ook al in overleg was met het kabinet over afspraken wat betreft het terugdringen van fijnstof. 'We kunnen nu helemaal geen tijd meer verliezen.'
Volgens Hubers kunnen pluimveehouders qua management nog veel doen om de uitstoot van fijnstof op hun bedrijf te verlagen. Daarnaast heeft de sector behoefte aan haalbare en betaalbare stalsystemen en emissieverlagende technieken. Die worden wel ontwikkeld, maar het duurt veel te lang voordat ze op de markt komen en beschikbaar worden voor veehouders.
Weinig transparant
Een van de zaken die een snelle aanpak van het fijnstof in de pluimveehouderij in de weg staat is het systeem en de uitvoering van de stalbeoordeling. Dat remt innovaties. Ook het beoordelingsproces is weinig transparant en heeft een lange doorlooptijd. Verder is de administratieve rompslomp groot.
Het ministerie van I & M erkent de kritiek inmiddels. In een brief aan de Tweede Kamer schreef staatssecretaris Dijksma eind juni dat ze het systeem van stalbeoordelingen door de TacRav wil verbeteren.
Formaliseren
RVO wordt gevraagd de advisering voor fijnstof en geur verder te formaliseren. Verder is voor de beoordeling van de technieken het reducerende rendement van belang. Er wordt daarvoor in 2017 onderzoek naar de werking van luchtwassers uitgevoerd.
Ook komt er ruimte voor het experimenteren met nieuwe technieken voor de reductie van fijnstof zoals in de regio FoodValley. Daartoe wordt een aanpassing van de Regeling beoordeling luchtkwaliteit voorbereid. Hiermee worden experimenten in nieuwe stallen mogelijk met één of meerdere, gecombineerde, technieken gericht op een gewaarborgde reductie van minimaal 30 procent.
Luchtkwaliteit
Hubers is blij met de verbeteringen. Hij zou het liefst snel naar een systeem toe willen dat de luchtkwaliteit uit of rond stallen kan meten. 'Als die techniek beschikbaar komt, kan een pluimveehouder door management en technische maatregelen aan een gestelde norm voldoen. Dat is maatwerk. Het gaat om het eindresultaat. Op die manier zijn omslachtige beoordelingen en erkenningen niet meer nodig.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 7S.165 Dyna-6 Efficient
Nieuw, P.O.A.
-
Niemeyer RS 470 TWIN
Gebruikt, € 3.000
-
Stiga PARK 500
Nieuw, P.O.A.
-
Fendt 711 Vario COM2
2004, € 79.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %