ABN Amro: suikerprijs onder druk

De suikerprijs staat onder druk, constateert ABN Amro. De prijs wordt beïnvloed door de politieke agenda's van zowel exporteurs als importeurs.

ABN+Amro%3A+suikerprijs+onder+druk
© Archief

ABN Amro wijst in dit verband op de val van de Braziliaanse reaal, die zorgde voor extra prijsdruk bij de grondstoffen. Daarnaast hebben de verhoging van de Chinese importtarieven en het vervallen van het EU-suikerquotum een drukkend effect op de suikerprijs.

Door een tekort aan suiker de afgelopen twee jaar is de prijs van suiker lange tijd hoog geweest, maar na het hoogtepunt in het najaar van 2016 daalde de prijs scherp. Alleen in dit jaar is er al een kwart van de suikerprijs afgegaan.

De droogte in India zorgde voor een lagere productie wat resulteerde in een tekort aan suiker en daarmee ook hogere prijzen. Maar door gunstige weersomstandigheden belooft het nieuwe seizoen een stuk beter te worden. Met name de productie in India zal door gunstig weer terugveren: de moesson zit India mee dit seizoen.

Europa

Ook in Europa worden hogere volumes verwacht. De Europese Unie zal dit jaar het suikerquotum opheffen, waardoor boeren hun suikerproductie omhoog zullen schroeven. Voor Nederland geldt dat de boeren inmiddels 10 procent meer areaal in gebruik hebben genomen voor suikerbieten; ten koste van tarwe. Voor de gehele EU ligt dit percentage hoger.

Met een binnenlands verzadigde markt zal er meer suiker worden geëxporteerd. Hierbij zullen de boeren uit de EU mogelijk moeten concurreren met boeren uit Oekraïne. Dit land is het gelukt - mede dankzij de lage koers van de UAH - om in korte tijde een suikerspeler van belang te worden. De toetreding van zowel de EU als Oekraïne op de wereldwijde suikermarkt zorgt voor extra concurrentie en prijsdruk.

Verenigde Staten

De politiek speelt niet alleen een rol in de suikerproductie van de EU. Aan de andere kant van de Noord Atlantische oceaan vinden de suikeronderhandelingen plaats tussen de Verenigde Staten (VS) en Mexico.

Deze onderhandelingen worden gezien als voorloper, maar ook als struikelblok voor de Noord Amerikaanse Vrijhandelovereenkomst (NAFTA), die onder Trump heropend zijn. Suiker zou met behulp van subsidies goedkoop gedumpt worden in de VS, is de klacht van de VS.

Maar grote bedrijven, die afhankelijk zijn van suiker uit Mexico, vrezen dat suiker duurder wordt, omdat de Noord Amerikaanse boeren niet voldoende verbouwen om in de totale behoefte van de voedingsmiddelenindustrie te voldoen. Zij zijn dan ook niet akkoord met de voorlopige draft overeenkomst die is opgesteld tussen de twee landen.

China

Ook in China speelt politiek een rol in de suikermarkt. China is de op één na grootste suikerimporteur ter wereld en het land heeft besloten om de importtarieven op suiker drastisch te verhogen. Op deze manier hoopt China haar eigen suikerproducenten te beschermen tegen de lage prijzen uit andere landen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer