Braziliaanse export drukt de suikerprijs
Vanwege voldoende aanbod daalden de suikernoteringen op de internationale grondstoffenbeurzen de afgelopen drie weken met meer dan 5 procent.
De beurs in Londen noteerde deze week voor witte suiker omgerekend 421 euro per ton. Drie weken geleden was dat nog 444 euro. New York noteerde afgelopen week voor ruwe suiker zelfs 7,5 procent lager dan een maand geleden. Dit bij een huidige raffinagepremie van zo'n 102 euro per ton.
De lagere prijzen door het grotere aanbod op de wereldmarkt voor suiker zijn onder meer een gevolg van de Braziliaanse suikerproductie. In een prognose gaat het Amerikaanse landbouwministerie USDA ervan uit dat in Brazilië 48 procent van de rietsuiker wordt verwerkt tot suiker en de rest tot ethanol.
Uiteindelijk wordt een recordproductie verwacht van 39,7 miljoen ton suiker. Daarvan is 29,1 miljoen ton beschikbaar voor export. Dit meldt RVO in notities uit het Brusselse suikeroverleg met deskundigen voor de Europese commissie.
Bio-ethanol
De export van suiker vanuit Brazilië verloopt sowieso vlot vanwege de gunstige valutakoers van de reaal. In tegenstelling tot suiker valt de export van bio-ethanol op dit moment tegen. Dat komt door de daling van de olieprijzen van de afgelopen weken.
Ook in India is de oogstverwachting voor suiker redelijk, vanwege de goede omstandigheden in de meeste teeltgebieden.
In Rusland is het areaal suikerbieten dit jaar iets uitgebreid. Vorig seizoen oogstten de Russen 6,1 miljoen ton suiker op een areaal van 1,1 miljoen hectare. De lokale consumptie is 6,3 miljoen ton.
Voor dit seizoen gaat de International Sugar Organisation (ISO) uit van een totale wereldsuikeroogst van 168,1 miljoen ton bij een consumptie van 174 miljoen ton. De theoretische wereldvoorraad aan suiker daalt daarmee met 5,9 miljoen ton tot 76 miljoen ton suiker.
Suikervoorraad
De wereldvoorraad is goed voor bijna 23 weken consumptie en is ongeveer 10 miljoen ton lager dan drie seizoen geleden. Voor komend jaar verwachten analisten dat de wereldsuikerproductie 2,5 tot 2,8 miljoen ton hoger zal zijn dan de consumptie. Dit is onder meer gebaseerd op de uitbreiding van het bietenareaal in de Europese Unie met 17 procent.
Vergeleken met de wereldvoorraad blijft de suikervoorraad in de EU dit seizoen historisch laag. De Europese Commissie berekent dat op 30 september nog 1,1 miljoen ton suiker in opslag ligt. Daarvan is slechts 500.00 ton quotumsuiker. Het is voor de EU de kleinste suikervoorraad van de afgelopen tien jaar.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 5S.115 Dyna-4
2022, P.O.A.
-
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6145R (MG) #31149
Gebruikt, P.O.A.
-
Stiga E-RIDE C300
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %