In het veld bodemanalyses uitvoeren
Met een draagbare bodemscanner kunnen landbouwers zelf een bodemanalyse uitvoeren. Via een app op hun smartphone ontvangen ze vervolgens binnen 10 minuten de analyseresultaten en eventueel een bijbehorend advies.
De Scanner-service wordt aangeboden door landbouwkundig instituut HLB. De gebruikte sensortechniek en de vertaling van de analyseresultaten naar een praktijkadvies op basis van een wereldwijde database met bodeminformatie is ontwikkeld door het bedrijf SoilCares.
Naast de bodemscanner introduceren HLB en SoilCares ook bemonsteringservices met de zogeheten Lab-in-a-Box. Dit betreft analyses met een compacte sensorlaboratorium waarmee het snel en relatief betaalbaar mogelijk is om meer plaatsspecifieke bemestingsadviezen te geven.
Gisteren was de presentatie van beide servicediensten in de vestiging van HLB in Dronten. Directeur Henri Hekman van SoilCares gaf daar een toelichting op de analysetechniek. Namens HLB gingen directeur Janny Peltjes en teeltadviseur Geert Horlings in op de meerwaarde voor de praktijk.
Bemesten op maat
Volgens Hekman tonen zowel de draagbare bodemscanner als de Lab-in-a-Box aan dat het inmiddels mogelijk is om bodemanalyses uit te voeren rechtstreeks in de praktijk. 'Waar we voorheen twee tot drie weken moesten wachten op analyseresultaten van grote mengmonsters lukt het nu om sneller veel meer monsters per hectare te verwerken voor het bemesten op maat met precisietechnieken.'
Peltjes vindt dat de nieuwe technologie bijdraagt aan het verkrijgen van betere bodeminformatie. 'Deze technologie is snel en robuust en past prima bij onze dienstverlening. De analyse in combinatie met onze bodemexpertise zal boeren en telers ondersteunen bij het verbeteren van hun bodem.'
Horlings legt uit dat voor de bodemscanner geldt dat landbouwers abonnementen kunnen afsluiten. Ze krijgen de scanner dan in bruikleen en betalen een bedrag dat afhankelijk is van het aantal analyses dat ze willen uitvoeren en eventueel voorzien van een advies.
Meer apps ontwikkelen
Voor bemestingsadviezen via de bodemscanner zijn inmiddels apps beschikbaar. Op termijn worden deze ook ontwikkeld voor bijvoorbeeld beregeningsadviezen, het vaststellen van oogsttijdstippen, suikergehaltes in suikerbieten en onderwatergewichten in aardappelen en nog meer toepassingen.
Vorig jaar heeft het HLB op zo'n twintig akkerbouwbedrijven verspreid over Nederland een pilot uitgevoerd met de bodemscanner. 'Die is succesvol verlopen', verklaart Horlings. 'Vergeleken met geavanceerde technieken wijken de analyses met de scanner slechts 4 tot 5 procent af. De meerwaarde van de regelmatige analyses vertaalt zich met name in de hogere opbrengsten is onze eerste ervaring.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6120M (ZOB) #31386
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6250R (MD) #63019
Gebruikt, P.O.A.
-
Kubota M110GX
2014, € 38.000
-
Iseki TM 3217
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %