'Beeld van agrarische sector is te eenzijdig'

Er komen al regelmatig groepen en belangstellenden op hun melkveebedrijf in Schalkhaar. Maar via deelname aan het project Salland Boert en eet Bewust zetten Bert, Louise, Gert-Jan en Erik Trompert nog een tandje bij.

%27Beeld+van+agrarische+sector+is+te+eenzijdig%27
© Ruben Meijerink

Er staat nog geen bord met 'Salland Boert en eet Bewust' bij de toerit naar het melkveebedrijf van de familie Trompert aan de Hunneweg in Schalkhaar. Ook op de gelijknamige website staan Bert, Louise, Gert-Jan en Erik Trompert nog niet vermeld. Maar daar komt gauw verandering in. Want de familie Trompert behoort tot de vele enthousiaste Sallandse boerenfamilies die mee gaan doen met dit initiatief.

'We zijn benaderd door afdelingsbestuurder Hans Nieuwenhuis van LTO Noord Salland toen er sprake was van de Sallandse variant van Boert Bewust', vertelt Louise Trompert. 'We hoefden er niet zo heel lang over na te denken.'

Trots

Zoon Erik verduidelijkt: 'Wij zijn een echt familiebedrijf en trots op wat we doen. Dat willen we graag met anderen delen, boeren maar vooral burgers. Dit project geeft ons de gelegenheid om dat op een laagdrempelige manier te doen. Je wordt vanuit het project begeleid, je kunt meeliften met de website en je deelt je ervaringen met andere deelnemers.'

We vertellen niet alleen ons eigen verhaal, we kunnen ook leren van onze bezoekers

Bert Trompert, melkveehouder in Schalkhaar

Door mee te doen met Boert Bewust hoopt de familie Trompert bij te dragen aan een beter draagvlak voor de sector. Want dat is nodig. 'Het beeld van de sector is veel te eenzijdig', volgens Bert. 'Andere beroepsgroepen of maatschappelijke bewegingen slagen er veel beter in om zich bij de burger en in de media te profileren. Daar kunnen we als agrarische sector nog veel van leren. We moeten zichtbaarder worden. Niet altijd in de verdediging. En oppassen dat we onze goede naam niet kwijtraken.'

Groepen ontvangen

Zichtbaar worden, laten zien wat je doet. Dat is vooral wat de familie Trompert voor ogen heeft. Ze weten uit ervaring dat dat werkt, want ze ontvangen nu al met de nodige regelmaat geïnteresseerde burgers op hun bedrijf. Dat varieert van Rotary-leden, jaarclubs tot schoolklassen en andere groepen.

'We hebben gemerkt dat er, alleen al door gewoon te laten zien en te vertellen wat je doet, een heel ander beeld bij de bezoekers ontstaat', zegt Gert-Jan. Opmerkingen als 'Goh, zit dat zo. Ik dacht juist dat...' en 'Nooit geweten' zijn dan ook veelgehoord.

'Bezoekers vragen ons ook vaak of we biologisch zijn', vervolgt Gert-Jan Trompert. 'Wij hebben een gangbaar bedrijf en en leggen het verschil uit. Zonder een oordeel te geven over wat nu beter is. In Boert Bewust doen gangbare en biologische bedrijven mee, en intensieve en grondgebonden bedrijven. Samen dragen we uit waar de gehele land- en tuinbouw voor staat.'

Sterke kanten

De familie Trompert heeft zelf een grondgebonden melkveebedrijf. Als deelnemer aan Boert Bewust moeten ze voldoen aan een aantal criteria op het gebied van maatschappelijke betrokkenheid, uitstraling van het bedrijf, energie, milieu, mest, dierenwelzijn en diergezondheid en duurzaamheid.

'Elk bedrijf heeft zijn sterke kanten. Bij ons zijn dat weidegang, grondgebondenheid en energiebesparing', geeft Louise aan.

Koeien

De familie melkt 160 koeien en houdt 80 stuks jongvee op 84 hectare grond. De koeien, goed voor een gemiddelde jaarproductie van 9.500 liter, worden gemolken op het bedrijf in Schalkhaar. Het jongvee is gehuisvest op een bedrijf in Wesepe dat in 2013 is aangekocht en waar Erik met zijn partner woont.

Bert, Louise en Gert-Jan en partner wonen in Schalkhaar. Ieder familielid heeft zijn of haar eigen inbreng in het bedrijf. Bert is de man van de bodem en het landwerk. Hij is onder andere deelnemer aan het project Vruchtbare Kringloop Overijssel. Louise houdt zich bezig met de jongveeopfok, doet de financiële administratie en is bestuurlijk actief. Gert-Jan doet de fokkerij en Erik is verantwoordelijk voor voeding en bemesting. Hij werk daarnaast bij ForFarmers als specialist melkvee.

Werkdruk

Vrijwel alle werk wordt zelf gedaan, variërend van insemineren tot inkuilen en bemesten. 'Dat zorgt soms voor een forse werkdruk, maar samen kunnen we het rondzetten', zegt Erik. Soms helpen ook de vriendinnen van de zoons, hoewel die werken als arts en begeleider van jongeren met een beperking.

Op den duur willen de broers het bedrijf uitbreiden tot 200 koeien. De Nb-wetvergunning daarvoor is er al, andere regionale obstakels zijn er niet. 'Maar we moeten eerst afwachten wat er gebeurt met de derogatie, hoeveel de fosfaatrechten gaan kosten en of we nog extra grond bij het bedrijf kunnen verwerven', zegt Gert-Jan. Want grondgebondenheid staat hoog in het vaandel. 'We willen qua voer zelfvoorzienend blijven.'

Nieuwe dynamiek

Door mee te doen met Salland Boert en eet Bewust komt er ook nieuwe dynamiek in het bedrijf. 'We vertellen niet alleen ons eigen verhaal, we kunnen ook leren van onze bezoekers. Ze houden ons een spiegel voor. Dat kan heel verfrissend werken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer