BoereGoed betrekt nieuwe buurtkas

BoereGoed heeft een nieuwe buurtkas in 's-Gravenzande voor de teelt van gezonde groenten. Het is een centrale plek in het Westland waar mensen elkaar ontmoeten en samen groenten telen. Vrijwilligers beheren de kas en teelt.

BoereGoed+betrekt+nieuwe+buurtkas
© Harry Stijger

BoereGoed is een initiatief van Frank van Kleef van Royal Pride, Gert Kögeler van Eosta en osteopaat Remy Mosch, waarbij (h)eerlijke producten van de eigen kassen en telers uit de regio direct aan de consument wordt aangeboden. De producten zijn in de eigen FarmShops, veelal bij tuincentra, te koop.

De buurtkas is niet zomaar een kas waar groenten worden geteeld. Het gaat om een regionaal project waarin meerdere doelen samenkomen. Naast het telen van gezonde, duurzame producten voor een gezonder eetpatroon kunnen mensen er werkervaring opdoen en uit een mogelijk sociaal isolement worden gehaald. BoereGoed staat ook voor hulp aan mensen om te re-integreren in de samenleving en het arbeidsproces.

Community

'Met een groep mensen die dezelfde idealen en doelen nastreven, willen we een community vormen. We willen mensen uit verschillende lagen van de lokale bevolking met elkaar in contact brengen. Ze kunnen hier komen om een praatje te maken of een bakkie koffie te doen, maar ook om werkervaring op te doen', zegt Jerry Moerman van BoereGoed.

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen hier werkervaring opdoen

Jerry Moerman, BoereGoed

Vooropstaat het bieden van werkervaringsplaatsen aan mensen die door een gedrags- of sociale beperking moeilijker in de gewone arbeidsmarkt of het onderwijs kunnen meekomen. Samen met andere vrijwilligers, zoals ex-telers, en begeleid door professionals uit de zorg, kunnen zij in een prettige omgeving werkervaring opdoen en vooral zichzelf zijn.

Eigen stek

Met de nieuwe buurtkas van 2.500 vierkante meter heeft BoereGoed weer een eigen stek, nadat vorig jaar april de teeltlocatie in De Lier niet meer beschikbaar was. In de kas is gestart met een teeltplan met veel verschillende groentegewassen dat in fases wordt uitgevoerd.

Moerman: 'De vorige kas van 7.500 vierkante meter was te groot voor de vrijwilligers om bij te houden. Ze konden het gewas- en oogstwerk niet aan. Aan de nieuwe kas hebben de vrijwilligers voorlopig hun handen vol. Om zoveel mogelijk eigen groente te telen en voldoende werkplekken te hebben, is uitbreiding van de kas in de toekomst niet uitgesloten.'

Om de lokale bevolking dichter bij de teelt en het eten van gezonde voeding te brengen, verzorgt BoereGoed evenementen en activiteiten voor consumenten en kinderen. Zo gaat in mei de kas op gezette tijden open voor mensen die bijvoorbeeld zelf een krop sla willen oogsten in combinatie met de groenten die bij de Farmshops te koop zijn.

Kinderzaaibakken

In de kas komen kinderzaaibakken waar kinderen hun eigen groenten leren verbouwen en educatie krijgen over waar de groenten vandaan komen en hoe deze groeien. Met de geoogste producten gaan ze onder leiding van een kok gerechten klaarmaken in de keuken van Harvest House. Deze telersvereniging heeft voor dit project een bedrag beschikbaar gesteld om zo kinderen van de basisschool (zes tot tien jaar) enthousiast voor producten uit de glastuinbouw te maken.

Gemeente Westland draagt dit project een warm hart toe. Met een subsidie van 30.000 euro uit het Innovatiefonds Sociaal Domein ondersteunt de gemeente deze samenwerking in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook lokale fondsen, zoals het RaboWestlandfonds, en verschillende partnerbedrijven steunen dit project en werken samen. Bedrijven, gemeente, zorgpartijen en BoereGoed bieden zo samen aan mensen een sociale en veilige werkplek in de tuinbouw.

Het bijzondere project mag tevens rekenen op belangstelling uit andere gemeenten en zelfs uit het buitenland. Vooral de combinatie van duurzame, lokale producten, maatschappelijke, sociale en persoonlijke ontwikkeling en gezonde voeding wordt gezien als bijzonder en een voorbeeld voor andere regio's.

Westlandse asperges

Bij de start van het nieuwe groenteseizoen hoort al enkele jaren de primeur van de eerste Westlandse asperges van BoereGoed. Geteeld in de aspergekas in Maasland is het witte goud sinds half maart te koop in de Farmshops en in de Farm I See, een pop-upwinkel voor gezonde en lokale producten in Schipluiden.

Moerman: 'De VergaderBox met gezonde groentesnacks voor bedrijven, waar we een paar jaar geleden mee zijn gestart, komt in een nieuw jasje terug. Bovendien ontwikkelen we nog enkele verkoopconcepten, die we deze zomer willen lanceren.' Sinds een paar jaar is BoereGoed ook actief met b2b-verkoop van hun producten uit de eigen kas aan regionale horeca, groentespeciaalzaken, cateraars, scholen en kinderdagverblijven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer