Brussel versterkt rol producentenorganisaties
De Europese Commissie vereenvoudigt de regels voor producentenorganisaties (PO's) in de groenten- en fruitsector, met minder administratieve lasten en meer financiële steun in tijden van crisis.
De nieuwe regels zijn vandaag goedgekeurd in Brussel. De Europese Raad en het Europese Parlement stemmen binnen twee maanden over de voorgestelde verordening die vervolgens in werking zal treden. Doel is onder meer de rol van producentenorganisaties aantrekkelijker maken voor niet-leden en tegelijk de werking van de bestaande regeling voor marktbeheer verbeteren.
Bovenop de doorlopende afzetsteun zorgen de nieuwe regels voor verbetering van de vergoeding bij het uit de markt nemen van groenten en fruit. De prijzen hiervoor stijgen van 30 naar 40 procent van de gemiddelde EU-marktprijs van de laatste vijf jaar bij gratis verstrekking aan goede doelen. Voor andere doeleinden zoals compostering, diervoerder en distillatie stijgt de vergoeding van 20 naar 30 procent van de marktprijs.
De Europese Commissie wil verder de aantrekkelijkheid van PO's voor niet-aangesloten producenten versterken door meer duidelijkheid te verschaffen over mogelijke financieringssteun. Ook wordt bepaald dat telers tot maximaal 25 procent van hun productie buiten de producentorganisaties mogen afzetten voor rechtstreekse verkoop aan consumenten.
3,4 miljoen teeltbedrijven
In de EU wordt jaarlijks voor ongeveer 47 miljard euro aan groenten en fruit geproduceerd op 3,4 miljoen teeltbedrijven. Er zijn in de lidstaten ongeveer 1.500 producentenorganisaties actief die samen 50 procent van de EU-productie vertegenwoordigen.
De EU ondersteunt de groente- en fruitsector actief via een regeling voor markbeheer als onderdeel van de gemeenschappelijke marktordening (gmo). De doelstellingen hiervan zijn: een concurrerende en marktgerichte sector, minder crisisgerelateerde schommelingen, meer consumptie van groenten en fruit in de EU en het stimuleren van milieuvriendelijke teelt.
Naast rechtstreekse steun hebben groentetelers en fruittelers sinds het Russische embargo in 2014 voor 430 miljoen euro aan buitengewone steun ontvangen. Jaarlijks verstrekt Brussel daarnaast 700 miljoen euro aan aanvullende financiering via PO's voor bijvoorbeeld investeringen in technologie of kwaliteitsverbetering.
Moeilijke situaties
Sterke PO's zijn volgens de Europese Commissie belangrijk om collectief onverwachte en moeilijke situaties het hoofd te bieden. Via de gmo-regeling moedigt de EU landbouwers aan om PO's op te zetten voor een sterkere positie in de markt.
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167 (ZOB) #65691
Gebruikt, € 5.247
-
New Holland TS135A
2004, P.O.A.
-
Valtra T190
Gebruikt, P.O.A.
-
Fendt Twister 13010T schudder
2019, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %