Hogan wil mening boer over toekomstig landbouwbeleid

Landbouwcommissaris Phil Hogan roept boeren op hun mening te geven over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Hogan+wil+mening+boer+over+toekomstig+landbouwbeleid
© Europese Commissie

De Europese Commissie begint op donderdag 2 februari met een openbare raadpleging over de toekomst van het GLB. Alle geïnteresseerde EU-burgers krijgen twaalf weken de tijd, tot eind april, om hun mening te geven over hoe het GLB er na 2020 uit moet zien. 'Ik moedig iedereen aan om hier aan mee te doen', zei Eurocommissaris Phil Hogan (Landbouw) deze week.

Hogan kondigde aan dat er in mei of juni een grote conferentie wordt gehouden in Brussel. 'Dan zullen we kijken wat de uitkomsten zijn van de enquête, welke zorgen er zijn en met welke voorstellen de verschillende belanghebbenden zijn gekomen.'

Debatten

De Commissie wil met deze informatie aan de slag om een nieuwe strategie uit te zetten. Die moet eind 2017 klaar zijn. De hervorming van het GLB staat niet los van de politieke discussie over de gehele EU-begroting, die voor periodes van zeven jaar grotendeels wordt vastgelegd.

De huidige meerjarenbegroting loopt tot en met 2020, dus de eerste debatten zullen komende tijd langzaam op gang komen. 38 procent van de begroting gaat naar het landbouwbeleid. Deze week gaf het hoofd van de Europese Investeringsbank al een voorschot op dat debat, met een proefballon die verstrekkende gevolgen kan hebben voor Europese, en dus Nederlandse, boeren.

Trots

EIB-voorzitter Werner Hoyer sprak in Brussel vol trots over het investeringsfonds dat vernoemd is naar Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Het Junckerfonds, waarmee grote infrastructurele projecten worden gefinancierd, luidde een 'moedige' nieuwe manier in van hoe Europees belastinggeld wordt ingezet.

In plaats van projecten volledige te subsidiëren, geeft het Junckerfonds een garantie. Daarmee wordt privaat geld opgehaald. Volgens Juncker wordt door het vliegwieleffect zo uiteindelijk 315 miljard euro geïnvesteerd.

Garanties en leningen

Hoyer zei dinsdag dat wel meer EU-beleidsterreinen kunnen worden gefinancierd met garanties en leningen, in plaats van subsidies. Hij noemde landbouw specifiek als voorbeeld. Het idee moet nog verder worden uitgewerkt, maar volgens Hoyer kan op deze manier beter gebruik worden gemaakt van schaarse belastinggelden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 4°
    90 %
  • Donderdag
    9° / 5°
    30 %
  • Vrijdag
    7° / 3°
    10 %
Meer weer